VANTELESNA OPLODNJA: Grad nema para za drugu bebu
Foto: Reuters

Skupština Beograda

VANTELESNA OPLODNJA: Grad nema para za drugu bebu

Beograd -
U Sekretarijatu za zdravstvo rekli su da je mišljenje Republičke stručne komisije da državne ustanove nisu u mogućnosti da prihvate zahtev za davanje saglasnosti za novi pokušaj VTO žena, koje su već dobile jedno dete o trošku grada zbog ograničenih kapaciteta državnih zdravstvenih ustanova

BEOGRAD - Skupština grada Beograda odlučila je da zbog nestašice novca obustavi finansiranje pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Grada, a time i šanse za drugu bebu roditeljima sa prebivalištem u Beogradu.

U Sekretarijatu za zdravstvo rekli su da je mišljenje Republičke stručne komisije da državne ustanove nisu u mogućnosti da prihvate zahtev za davanje saglasnosti za novi pokušaj VTO žena, koje su već dobile jedno dete o trošku grada zbog ograničenih kapaciteta državnih zdravstvenih ustanova.

Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstvenop osiguranje su se saglasili da fond finansira postojeće kapacitete za VTO, a da Grad sredstva koja je opredelio za tu nameru preusmeri na preventivne preglede i nabavku opreme, rečeno je u Sekretarijatu.

Skupština grada je pre četiri godine počela da finansira VTO i za to je utrošeno 84 miliona dinara.Rođeno je 96 beba, a od 196 urađenih postupaka oplodnje kroz drugi pokušaj rođeno je 68 mališana, prenosi list. Od 132 postupka VTO u okviru finansiranja trećeg pokušaja rođeno je 28 Beograđana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track