VANU će preživeti

Julijan Tamaš

VANU će preživeti

Srbija -
Bilo kao ljuska od jajeta bez sadržaja, ili, pak, s nekim sadržajem Vojvođanska akademija nauka i umetnosta će živeti, poručio njen predsednik

NOVI SAD - Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da će ta institucija preživeti uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajinskih vlasti da je finansiraju.

Tamaš je rekao da osporavanjem nadležnosti Vojvodine da finansira VANU nije osporeno postojanje te akademije.

On je ocenio da bi opstanak VANU formalno-pravno mogao biti doveden u pitanje tek eventualnim ukidanjem Statuta Vojvodine, ali je dodao da ni tada VANU ne bi bila ugašena.

"Regionalne akademije ne mogu se tako ukidati, one postoje svuda u svetu. Elementarno je ljudsko pravo da se ljudi udružuju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. I VANU će opstati, bilo kao ljuska od jajeta bez sadržaja, ili, pak, s nekim sadržajem", poručio je Tamaš.

Predstavnici Vlade Vojvodine ranije su izjavili da se rešenje za problem finansiranja VANU traži u dogovoru sa Vladom Srbije.

VANU je uz vojvođansku kancelariju u Briselu, najčešća meta kritika opozicionih stranaka u pokrajinskom parlamentu, koje u toj instituciji vide "elemenat državnosti" i korak ka stvaranju "države u državi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track