VAPAJ: Lekari mi šikaniraju bolesnu ćerkicu!

Majka male Isidore ogorčena

VAPAJ: Lekari mi šikaniraju bolesnu ćerkicu!

Društvo -
Samo tražim da lekari mom detetu ugrade gastrostomu, preko koje ću da je hranim, a ne da nas izbacuju iz bolnice, kaže Danijela Durmić
1 / 4

BEOGRAD - Teška borba.- Moja ćerka ima dve godine i tri meseca, a teška je samo 3,9 kg, kao tek rođena beba. Ima mentalnu retardaciju, problem s plućima, ne može sama da žvaće i jede, a često se guši, zbog čega se svaki put presečem od straha - priča za Kurir očajna Danijela Durmić (30) iz Kruševca, majka teško obolele dvogodišnje Isidore, koja se sad nalazi u teškom stanju na pedijatriji u kruševačkoj bolnici.Traži gastrostomu- Najteže mi pada što nas zdravstvene ustanove skroz odbacuju, kao da smo psi, niko neće da nam pomogne u lečenju. Iz Instituta za majku i dete u Beogradu bukvalno su nas izbacili, iako su mojoj Isidori zakazali ugrađivanje gastrostome, preko koje bih joj ušpricavala hranu. Sve je bilo dogovoreno, a onda su nas dan pre toga, uveče, otpustili iz bolnice bez ikakve intervencije. Njoj najteže pada to što se, kako kaže, lično uverila da se medicinsko osoblje ne ponaša ljudski prema teško bolesnim pacijentima.- Znam da je moje dete teško bolesno i da mu nema pomoći, ali boli me što nas šikaniraju, što su neljubazni, nehumani i bezosećajni. Znate li kako je majci koja je bespomoćna i u rukama drži malo nemoćno čedo koje jedva preživljava? Tražim da se mom detetu ugradi ta gastrostoma i da joj se pruži sva nega koja bi joj bila od koristi. To je najmanje što zaslužuje jer je nemoćna i stopostotni invalid - kaže uplašena žena i dodaje da je njeno iskustvo pokazalo kako se deca s invaliditetom ne poštuju kao što se priča, već se tretiraju veoma ponižavajuće.Ostala bez kiseonikaNesrećna Isidora je rođena bolesna. Nagutala se plodove vode, a kad je došla na svet, nije mogla odmah da udahne vazduh. Čak deset minuta bila je bez vazduha, što joj je oštetilo mozak i ostavilo trajne posledice. Njena majka Danijela kaže da ne traži milost ili materijalnu pomoć, već samo da bolnice svoj posao obavljaju časno.- Ne tražim ništa što mi ne pripada, niti novac, donacije niti drugu pomoć, samo ono što pripada bolesnoj deci, a to je da se leče i da imaju ljudski tretman, a ne neprestano šikaniranje. Zato sam se odlučila na ovaj korak, da javno tražim da lekari mom detetu ugrade gastrostomu - kroz suze priča Danijela.

Isidora ima dve godine i 3,900 kg
Isidora ima dve godine i 3,900 kg

Ne može da jede i diše normalno
Ne može da jede i diše normalno

Često se guši
Često se guši

Institut za majku i deteNEMAMO TAKO MALE SONDEIz Instituta za majku i dete kažu da je mala Isidora ležala kod njih, ali da joj nije ugrađena gastrostoma, jer je na srpskom tržištu nema u tako maloj veličini.- Može se kupiti u Austriji i Hrvatskoj, i košta oko 80 evra, ali mi nemamo uslove da vršimo nabavke po okolnim zemljama. Roditelji su u to upućeni, a dete je kod nas osposobljeno i sanitetom prevezeno u bolnicu u Kruševac. Naravno da nije naprasno otpušteno - kažu iz Instituta i dodaju da razumeju roditelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track