VASKRSNJA TRPEZA

Stil

Autor:

Posle šest nedelja velikog posta, Vaskrs je praznik kada bi svi ukućani trebalo da se okupe i uživaju u bogatoj trpezi...

Posle šest nedelja velikog posta, Vaskrs je praznik kada bi svi ukućani trebalo da se okupe i uživaju u bogatoj trpezi. Na vašem stolu mogu se naći raznorazne đakonije, počev od farbanih kuvanih jaja, koja simbolizuju novi život, preko neizostavne pogače, koja simbolizuje mir i blagostanje u kući, zatim tople supice i, naravno, jagnjećeg i telećeg pečenja, kojima ćete omastiti brke. Kurir je za vas izabrao nekoliko recepata koji mogu biti dobra ideja za vaskršnju gozbu...


MIRISNA TELEĆA PLEĆKA

Sastojci za šest do osam osoba:
 2 kg    teleće plećke bez kosti    
 50-100 ml limunovog soka    
 2 kašičice narendane limunove korice    
 kašika mešavine začina so, sveže mleveni biber    
 300 g luka    
 100 ml ulja    

Za prilog:    
 kg krompira    
 kašičica sveže narezanih listića ruzmarina    
 2 kašičice mešavine začina
 50 ml ulja    

Priprema:
Meso operite i obradite tako da dobijete veliki odrezak. Mešavinu začina, narendanu limunovu koricu i limunov sok pomešajte pa time premažite meso. Pobiberite ga, savijte u rolat, posolite i povežite koncem.
Očišćene cele glavice luka nabodite na drvene štapiće i ispržite na ulju. Izvadite ih pa na istom ulju propržite meso. U sredinu tepsije stavite glavice luka, a na njih meso. Sipajte 100 ml vode i pecite na 180 stepeni oko sat vremena.
Krompir nasecite na kriške, dodajte narezani ruzmarin, mešavinu začina, pa dobro izmešajte i stavite oko mesa i pecite još 40 minuta.

VASKRŠNJI ZEKA

Sastojci:
 200 g čokolade    
 100 g šećera    
 150 g maslaca    
 4 jajeta    
 150 g brašna
 prašak za pecivo
 2 vanilin šećera
 50 g    badema    

Za glazuru:    
 200 g bele čokolade    
 100 g maslaca    

Za ukrašavanje:    
 kakao u prahu    

Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte. Dodajte istopljeni maslac, 150 g istopljene čokolade i brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umešajte naseckane bademe. Smesu stavite u podmazanu tepsiju, pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta.
Na ohlađenu koru stavite papirnu šemu (koju možete isprintati uz ovaj recept) i uz spoljni rub isecite koru u obliku zeca.
Nakon toga zeca prelijte glazurom od bele čokolade, koju ćete pripremiti tako što ćete otopiti maslac, a zatim uz neprekidno mešanje dodavati na kockice izlomljenu čokoladu.

PUNJENA JAJA

Sastojci za četiri osobe:
 4 jajeta    
 2 kašike rena
 60 g svežeg kravljeg sira    
 so, biber    
 2 kašičice naseckanog vlašca    

Priprema:
Jaja kuvajte u blago posoljenoj, kipućoj vodi 10 minuta. Oljuštite, isecite po dužini i izvadite žumanca. Izdvojena žumanca zajedno sa renom, sirom, solju i biberom mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na kraju dodajte jednu kašičicu vlašca. Polovine jaja napunite smesom i pospite preostalim vlašcem.

VASKRŠNJA POGAČA

Sastojci:
 kocka kvasca
 2 dl toplog mleka
 2 dl mlake vode
 3 žumanceta
 šoljica margarina
 šoljica ulja
 brašno, so

Način pripreme:
Staviti jednu kocku kvasca u toplo mleko i kad počne da radi, dodati 2 dl mlake vode, tri žumanceta, kafenu šoljicu topljenog margarina, kafenu šoljicu ulja, soli po ukusu i brašna toliko da umesite tvrđe testo.
Kad se dobro umesi, podeliti na šest jufki. Razviti oklagijom koru veličine tepsije i staviti je u margarinom podmazan pleh, premazati margarinom koru pa razviti sledeću. Premazati tako još četiri jufke. Petu razviti malo veću tako da sa strane može da se poduhvate one ispod i nju ne mazati. Oštrim nožem iseći, kao burek, na osmine, ali ne do ivice tepsije (da ostane otprilike centimetar) i iz sredine podviti prema ivici. Šestu jufku staviti u sredinu. Premazati žumancetom, posuti susamom, sačekati oko pola sata, a onda peći.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (0)

Pošaljite komentar 
Trenutno nema komentara, budite prvi!

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Respekt prema Vladi i Vučiću, koji se odlučio za politiku koja je teža i izazovnija, ali je i jedini put Slobodan Petrović
Prati Kurir na Facebooku!
Na vrh