VASKRSNJA TRPEZA

Stil

Autor:

Posle šest nedelja velikog posta, Vaskrs je praznik kada bi svi ukućani trebalo da se okupe i uživaju u bogatoj trpezi...

Posle šest nedelja velikog posta, Vaskrs je praznik kada bi svi ukućani trebalo da se okupe i uživaju u bogatoj trpezi. Na vašem stolu mogu se naći raznorazne đakonije, počev od farbanih kuvanih jaja, koja simbolizuju novi život, preko neizostavne pogače, koja simbolizuje mir i blagostanje u kući, zatim tople supice i, naravno, jagnjećeg i telećeg pečenja, kojima ćete omastiti brke. Kurir je za vas izabrao nekoliko recepata koji mogu biti dobra ideja za vaskršnju gozbu...


MIRISNA TELEĆA PLEĆKA

Sastojci za šest do osam osoba:
 2 kg    teleće plećke bez kosti    
 50-100 ml limunovog soka    
 2 kašičice narendane limunove korice    
 kašika mešavine začina so, sveže mleveni biber    
 300 g luka    
 100 ml ulja    

Za prilog:    
 kg krompira    
 kašičica sveže narezanih listića ruzmarina    
 2 kašičice mešavine začina
 50 ml ulja    

Priprema:
Meso operite i obradite tako da dobijete veliki odrezak. Mešavinu začina, narendanu limunovu koricu i limunov sok pomešajte pa time premažite meso. Pobiberite ga, savijte u rolat, posolite i povežite koncem.
Očišćene cele glavice luka nabodite na drvene štapiće i ispržite na ulju. Izvadite ih pa na istom ulju propržite meso. U sredinu tepsije stavite glavice luka, a na njih meso. Sipajte 100 ml vode i pecite na 180 stepeni oko sat vremena.
Krompir nasecite na kriške, dodajte narezani ruzmarin, mešavinu začina, pa dobro izmešajte i stavite oko mesa i pecite još 40 minuta.

VASKRŠNJI ZEKA

Sastojci:
 200 g čokolade    
 100 g šećera    
 150 g maslaca    
 4 jajeta    
 150 g brašna
 prašak za pecivo
 2 vanilin šećera
 50 g    badema    

Za glazuru:    
 200 g bele čokolade    
 100 g maslaca    

Za ukrašavanje:    
 kakao u prahu    

Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte. Dodajte istopljeni maslac, 150 g istopljene čokolade i brašno pomešano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umešajte naseckane bademe. Smesu stavite u podmazanu tepsiju, pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta.
Na ohlađenu koru stavite papirnu šemu (koju možete isprintati uz ovaj recept) i uz spoljni rub isecite koru u obliku zeca.
Nakon toga zeca prelijte glazurom od bele čokolade, koju ćete pripremiti tako što ćete otopiti maslac, a zatim uz neprekidno mešanje dodavati na kockice izlomljenu čokoladu.

PUNJENA JAJA

Sastojci za četiri osobe:
 4 jajeta    
 2 kašike rena
 60 g svežeg kravljeg sira    
 so, biber    
 2 kašičice naseckanog vlašca    

Priprema:
Jaja kuvajte u blago posoljenoj, kipućoj vodi 10 minuta. Oljuštite, isecite po dužini i izvadite žumanca. Izdvojena žumanca zajedno sa renom, sirom, solju i biberom mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na kraju dodajte jednu kašičicu vlašca. Polovine jaja napunite smesom i pospite preostalim vlašcem.

VASKRŠNJA POGAČA

Sastojci:
 kocka kvasca
 2 dl toplog mleka
 2 dl mlake vode
 3 žumanceta
 šoljica margarina
 šoljica ulja
 brašno, so

Način pripreme:
Staviti jednu kocku kvasca u toplo mleko i kad počne da radi, dodati 2 dl mlake vode, tri žumanceta, kafenu šoljicu topljenog margarina, kafenu šoljicu ulja, soli po ukusu i brašna toliko da umesite tvrđe testo.
Kad se dobro umesi, podeliti na šest jufki. Razviti oklagijom koru veličine tepsije i staviti je u margarinom podmazan pleh, premazati margarinom koru pa razviti sledeću. Premazati tako još četiri jufke. Petu razviti malo veću tako da sa strane može da se poduhvate one ispod i nju ne mazati. Oštrim nožem iseći, kao burek, na osmine, ali ne do ivice tepsije (da ostane otprilike centimetar) i iz sredine podviti prema ivici. Šestu jufku staviti u sredinu. Premazati žumancetom, posuti susamom, sačekati oko pola sata, a onda peći.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (0)

Pošaljite komentar 
Trenutno nema komentara, budite prvi!

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Briselski sporazum ne koči priključenje Evropskoj uniji Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM
Prati Kurir na Facebooku!