VASKRŠNJE RADOSTI: Ofarbajte jaja na bakin način

VASKRŠNJE RADOSTI: Ofarbajte jaja na bakin način

Stil -
Na Veliki petak se farbaju vaskršnja jaja, dan kada se ništa drugo ne radi. Prvo obojeno jaje se ostavlja kao čuvarkuća i ono treba da bude crvene boje

Bliži se Vaskrs, najveći verski praznik. Ovaj dan se slavi kao večita radost, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i pobedio smrt. Jaja se farbaju na sećanje kada je sveta Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda jevanđelje i posetila cara Tiberija. U znak pažnje poklonila mu je crveno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos vaskrse". Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

Na Veliki petak se farbaju vaskršnja jaja, dan kada se ništa drugo ne radi. Prvo obojeno jaje se ostavlja kao čuvarkuća i ono treba da bude crvene boje. Naše bake nisu imale kupovne boje pa su jaja bojili u lukovini, koprivi i maslačku, a tako obojena jaja su zdravija i nema bojazni ako jaje pukne i boja uđe i oboji belance, jer je reč o prirodnoj boji. Jaja su šarali ili voskom ili biljkama koje su uvijali u čarapu, pa potapali u boju.

LUKOVINA

U veliku šerpu natopi se lukovina, a najbolje je da tako natopljena ostane nekoliko sati, potom se ubacuju jaja. Najbolje je da jaja stoje na sobnoj temperaturi bar 24 sata pre kuvanja da ne bi pucala. Sipajte kašiku soli i kašiku sirćeta i stavite na šporet da sve zajedno proključa. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte sve zajedno 15 minuta. Dobro je da jaja budu što bolje skuvana jer će danima stajati na sobnoj temperaturi.

CVEKLA

Ako želite da dobijete ciklama boju, isecite sitno 4 do 5 cvekli, sipajte vodu i nekoliko kašika sirćeta. Stavite jaja u sud sa svim cveklom i kuvajte 20 do 25 minuta. Kad jaja budu gotova dobro je da stoje u toj vodi još neko vreme da bi boja bila jača.

KOPRIVA

Ukoliko volite zelenu boju koristite koprivu ili spanać. U vodu stavite koprivu, neka ostoji nekoliko sati, dodajte jaja, so i sirće i pustite da sve zajedno prokuva. Kada voda prokuva, ostavite da ključa još 20 minuta. Da bi dobili intemzivniju boju, nemojte odmah vaditi jaja. Ako koristite spanać za bojenje jaja, ne može ga dalje upotrebiti u ishrani, jer su mu svi vredni sastojci iskuvani.

ŠAFRAN

Ako želite da dobijete žutu boju, pregršt listića šafrana stavite u vodu zajedno sa sirćetom. Nek sve zajedno kuva 20 minuta i jaja će se obojiti u besprekorno žutu.

ŠARANJE JAJA

Ako želite da svoja jaja ukrasite postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje čarapom. Zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape. Kuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite nekoliko minuta.

Tu je i tehnika voskom - na olovku nabodite čiodu i upalite sveću, neka se dobro razgori da se oko fitilja nakupi rastopljeni vosak. Umačite čiodu u vosak, pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu i šarajte po njemu. Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track