Vaterpolo trener doplivao do Časnog krsta u Zemunu
Foto: Aleksandar Jovanović

Bogojavljenje

Vaterpolo trener doplivao do Časnog krsta u Zemunu

Beograd -
Patrijarh, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan
1 / 15 Foto: Aleksandar Jovanović

BEOGRAD - Vaterpolo trener Žarko Nikolić (26) iz Zemuna prvi je danas stigao do Časnog krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Dunavu u Zemunu.

Za titulu nosioca Bogojavljenskog krsta u Zemunu nadmetalo se 215 plivača iz Srbije, ali iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije, a pobedniku je Časni krst uručio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan.

"Na današnji dan Duh sveti sišao je na sve nas koji se krstimo u ime Oca, Sina i Svetoga duha", rekao je patrijarh i naveo da su blagosloveni svi koji su kršteni, ali i koji će se krstiti.

Predsednik opštine Zemun čestitao je građanima Bogojavljanje i izrazio zadovoljstvo što je patrijarh prisustvovao obeležavanju tog praznika u Zemunu i pobedniku uručio plašt.

Pobednik, vaterpolo trener Nikolić, novinarima je rekao da za Časni krst nije plivao šest godina, ali da je po treći put prvi doplivao do njega i dodao da su ga takmičarski duh, hrabrost i duhovnost vodili da se prijavi za plivanje.On je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana prisustvovao obležavanju Bogojavljenja u Zemunu, ukazavši da je za njega osvajanje Časnog krsta vera da će godina biti dobra i uspešnija.

Plivači koji su se nadmetali za Časni krst, poručili su da plivaju za Boga, Srbiju i patrijarha, a čuli su se i povici "Kosovo je srce Srbije".

Pre plivanja za Časni krst, u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu služena je liturgija nakon koje je zemunskim ulicama prošla litija, koju je služio, odnosno predvodio patrijarh Irinej. Patrijarh je u Hramu osveštao vodu i naveo da se ta voda nikada ne kvari.

Pobednik trke u plivanju za časni krst na Adi Ciganliji je Velimir Vuković, radnik JKP Ada Ciganlija.Trku je pratilo nekolio hiljada ljudi, a bilo je oko 60 plivača, među kojima je bila jedna žena.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi", a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

http://www.youtube.com/watch?v=jr5kEhvtS3c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track