Vatikan dobija crnog papu, posle njega Sudnji dan?!

Sledi novi izbor

Vatikan dobija crnog papu, posle njega Sudnji dan?!

Planeta -
Kandidat koji ima najviše šansi da postane novi Papa i Racingerov naslednik ima kardinal Peter Turkson (64) iz Gane, predsednik Papinskog veća za pravdu i mir, kome u prilog da bude novi papa ide njegova mladost

VATIKAN- Posle smrti Jovana Pavla II i izbora Benedikta XVI šuškalo se da bi sledeći papa mogao da bude crnac.

Posle današnje objave o odlasku Pape Benedikta XVI, sa dužnosti, to pitanje u katoličkoj crkvi se ponovo aktuelizovalo.

Kandidat koji ima najviše šansi da postane novi Papa i Racingerov naslednik ima kradinal Peter Turkson (64) iz Gane, predsednik Papinskog veća za pravdu i mir, kome u prilog da bude novi papa ide njegova mladost.

U kladionicama ispred Turksona za dlaku vodi nigerijski kardinal Francis Arinze (80), ali treba napomenuti da on ne može ni da učestvuje u izboru novog Pape jer je napunio 80 godina, a pravila nalažu da u izboru novog poglavara katoličke crkve mogu učustvovati isključivo kardinali mlađi od 80 godina.

Treći na kladioničarskim listama je venecijanski kardinal Angelo Scola (71), četvrti Oskar Rodrigez Maradiago ( 70) iz Hondurasa, a peti kardinal Albert Malkom Ranjtih iz Šri Lanke.

Što se tiče imena koje bi novi papa mogao da nosi najbolje se kotiraju imena: Petar, Pije, Jovan Pavao, Ivan i Benedikt.

Proročanstvo svetog Malaheja: Sledeći papa je poslednji , sledi Sudnji danSvetski mediji već su počeli spekulisati da će novi Papa biti poslednji, posle koga sledi Sudnji dan, a sve je zasnovano na proročanstvu svetoh Malaheja, koje se sastoji od vizije poslednjih 112 rimskih Papa i predviđa da će ih ukupno biti 227.

Reč je o Ircu rođenom 1094.godine, koji je umro 2. novembra 1148. godine, a bio je nadbiskup Armagaha i jedna od najvećih reformatora Irske Crkve.

Legenda kaže da je Malahej svoj proročanstvo zasnovao na otkrovenju koje tumači da će na prestol Svete rimske stolice sesti Petar Rimljanin, koji će napasti svoje stado tokom mnogih stradanja, posle čega će grad sedam brda biti uništen. To u prevodu znači da će za vreme vladavine Petra Rimljanina Vatikan doživeti slom, a sa padom crkve uslediće Sudnji dan, kada će bog razdvojiti zle od pravednih.

Interpretacija njegovih fraza oslanja se na nalaženje veze između papinog rodnog mesta, grba ili dešavanja iz njegovog pontifikata, pa tako na primer:

Jovan Pavle I opisan je kao "De meditate Lunae", a veza je nađena u tezi da je vladao samo pola meseca. Jovan Pavle II je označen kao "De labore Solis" - što se sa latinskog može prevesti kao pomračenje sunca, a Papa Jovan Pavle II rođen je na dan pomračenja sunca, a takođe je pokopan na dan kada je bilo pomračenje sunca.

Benedikt XVI je "Gloria Olivae" (slava masline) - rodio se u poslednjoj suboti pre Svete Nedelje (za vreme Velikog Posta) koji počinje na praznik Cvetnu nedelju koja ima simbol maslinove grane, a sam benediktanski red kome pripada sadašnji Papa kome 28. februara prestaje vladavina za simbol ima maslinovu granu.

Za novog Petra Rimljanina vezuje se sledeći tekst:

"Usred golemog progona, na prestol Svete rimske crkve će sesti Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, posle čega će grad sedam brda biti uništen, i strašni Sudija će suditi svome narodu".Pretpostavlja se da se Petar Rimljanin odnosi na pripadnost narodu, odnosno da će poslednji papa biti Italijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track