Vatikan: Papa ne odlazi zbog bolesti

Benedikta služi zdravlje

Vatikan: Papa ne odlazi zbog bolesti

Planeta -
Benedikt Šesnaesti pati od artritisa i reume, ali i ozbiljnost funkcije koju obavlja uticala je na njegovo zdravstveno stanje

RIM - Papa Benedikt Šesnaesti ne odlazi sa tog mesta zbog navodne bolesti, izjavio je danas otac Federiko Lombardi, direktor Kancelarije za medije Svete stolice. "Ne postoji nikakva trenutna bolest koja je navodno uticala na papinu odluku. Poslednjih meseci gubio je snagu. Znamo koliko ima godina i da je sasvim normalno za osobu u poznim godinama da doživi gubitak snage, a papa je to osetio poslednjih meseci i priznao je to s lucidnošću", kazao je otac Lombardi.

Benedikt Šesnaesti pati od artritisa i reume, ali i ozbiljnost funkcije koju obavlja uticala je na njegovo zdravstveno stanje, prenela je agencija Ansa navode njegovih saradnika. Papa, koji je ranije danas najavio da će se povući sa tog mesta krajem februara, pati i od hronične aritmije, ali kako navode bolnički izvori koje citira Ansa, odbija da uzima lekove koji su mu prepisani.

"Tokom našeg poslednjeg razgovora činilo se kao da je shvatio da umor počinje da ga savladava", tako je danas predsednik Italije Đorđo Napolitano potvrdio da poglavar Rimokatoličke crkve tokom njihovog poslednjeg susreta u Vatikanu prošle nedelje, nije krio da je odlučio da se povuče. Razgovor u kojem se papa navodno poverio šefu italijanske države "bio je izuzetno emotivan", prenosi Ansa navode iz vatikanske Kancelarije za odnose sa medijima.

Ranije danas, po objavljivanju papine odluke da se povuče, Napolitano je ocenio da je taj potez Benedikta Šesnaestog "izuzetno hrabar", podsetivši "koliko je mandat poglavara Katoličke crkve zahtevna uloga". "Poglavar je odluku doneo pre više meseci, posle puta u Meksiko i na Kubu, u tajnosti koju niko nije mogao da naruši, a pošto je iznova preispitivao sopstvenu savest pred Bogom, povodom svojih poodmaklih godina", ocenio je direktor vatikanskog lista Oservatore Romano Đan Maria Vian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track