VATRA ŽIVOTA: Sveti oganj iz Jerusalima u rumunskim crkvama

Najveći hrišćanski praznik

VATRA ŽIVOTA: Sveti oganj iz Jerusalima u rumunskim crkvama

Planeta -
Ovo je šesti put od kada Rumunska pravoslavna crkva donosi Sveti oganj iz Jerusalima. Sveti plamen pali se svake Velike subote kada se patrijarh jerusalimski uvuče u kriptu sa 33 sveće koje simbolizuju broj godina Hristovog života. Veruje se da sveće pali božja sila

BUKUREŠT - Delegacija patrijaršije Rumunske pravoslavne crkve donela je večeras avionom iz Jerusalima Sveti oganj, koji će biti deljen vernicima na uskrsnim ponoćnim službama u Bukureštu i u drugim gradovima i selima.

Delegaciju Rumunske patrijaršije predvodio je episkop Varsanufije Prahoveanul. Na aerodromu Henri Koanda u Bukureštu čekao je veliki broj sveštenika da bi automobilima odneli Sveti oganj u svoje parohije. Za tri udaljenije oblasti na severu, centru i zapadu zemlje oganj će biti odnet avionima.

Patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danijel će noćas u ponoći na službi vaskresenja deliti vernicima Sveti oganj.

Ovo je šesti put od kada Rumunska pravoslavna crkva donosi Sveti oganj iz Jerusalima za uskršni praznik. Sveti plamen pali se svake Velike subote kada se patrijarh jerusalimski uvuče u kriptu sa 33 sveće koje simbolizuju broj godina Hristovog života. Sveće se, prema tvrdnjama crkve, tokom molitve "pale same od sebe".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track