VAŽNO: Uputstvo kako postupiti tokom i nakon poplava!
Foto: Stevan Bankovic KURIR

Instrukcije

VAŽNO: Uputstvo kako postupiti tokom i nakon poplava!

Društvo -
Ako vam nije naređena evakuacija, idite na sigurnu lokaciju sa neophodnim stvarima i ako je moguće sa sredstvima za prijem vesti, kao što su radio ili televizor

INSTRUKCIJE U TOKU POPLAVE

- Izbegavajte hodanje kroz poplavnu vodu ili ulaženje u nesigurne zgrade ili objekte.- Zbog mogućih skrivenih opasnosti, kao što su rupe ili nadolazeća voda. - Slušajte uputstva nadležnih organa vezanih za evakuaciju. Ako vam je savetovano da napustite svoju kuću, ponesite neophodne, ručno prenosive, lične stvari sa sobom, u jakoj, vodootpornoj torbi.- Ako vam nije naređena evakuacija, idite na sigurnu lokaciju sa neophodnim stvarima, i ako je moguće sa sredstvima za prijem vesti, kao što su radio ili televizor.- Ako ste nasukani na nešto iznad poplave, kao što je drvo ili zgrada, sačekajte tamo spasioce, i ne ulazite u vodu. - Ne pokušavajte da spasite kućne ljubimce ili druge životinje, ukoliko to nije sigurno.- Nemojte ostajati u poplavljenim kolima, i izbegavajte da vozite kroz poplavu. Automobil pluta na dubini vode od 30 cm, i više ga ne možete kontrolisati.

INSTRUKCIJE POSLE POPLAVA- Ne vraćajte se u svoje kuće dok Vam ne bude rečeno da je povratak siguran. - Držite decu dalje od travnatih površina koje su bile poplavljene još nedelju dana od dana povlačenja vode.- Nikada ne koristite električnu mašinu ili alat dok stojite u vodi.- Pre nego što ponovo počnete da koristite kućne aparate na gas ili struju, neka ih pogleda kvalifikovana osoba.- Zagrevanje i dobra ventilacija pomoći će u sušenju; ostavite rata i prozore otvorenim kad god je to moguće i sigurno.

INSTRUKCIJE ČIŠĆENJA- Ako je Vaša kuća bila poplavljena ili zatvorena nekoliko dana, verovatno je zagađena plesnima. Nove plesni u zgradama mogu biti otklonjene toplom vodom, dok uporne plesni zahtevaju stučno osoblje.- Prilikom čišćenja, nosite nepromočive rukavice i gumene čizme i, ukoliko u toku čišćenja dolazi do prskanja vodom, nosite i kecelju i zaštitne naočare i masku za lice, ako je to moguće.- U toku čišćenja, ne mešajte izbeljivače i deterdžente, zbog rizika za nastanak opasnih isparenja.- Ne dajte deci da se igraju sa zagađenim igračkama. Igračke bi trebalao oprati u toploj vodi (60 °C) sa deterdžentom.- Očistite sve kuhinjske aparate i stvari iz kuhinjskih elemenata koje su došle u kontakt sa vodom poplava.- Operite svu odeću kontaminiranu kanalizacionom (otpadnom) vodom, pojedinačno u toploj vodi (60 °C) sa deterdžentom.

INSTRUKCIJE U VEZI SA HRANOM, PRIPREMOM HRANE I LIČNOM HIGIJENOM- Obavezno temeljno operite ruke posle svakog čišćenja, i uvek pre jela ili pre pripreme hrane.- Ako ste bili u kontaktu sa zagađenom vodom ili zemljištem, okupajte se ili istuširajte i očistite ranu (ukoliko je imate) odeću i lične stvari.- Ne polazite od pretpostavke da zalihe pijaće vode nisu zagađene; dok ne dobijete drugačije obaveštenje od nadležnih organa, prokuvajte ili hlorišite pijaću vodu.- Preuzmite dodatne mere predostrožnosti u priprremi hrane lokalnog izvora koja je možda bila izložena zagađenju tokom poplava. To uključuje meso, voće i povrće.

INSTRUKCIJE U VEZI SA PROFESIONALNOM I MEDICINSKOM POMOĆI

Potražite pomoć ako ste:- Povređeni ili se ne osećate dobro ili vam je potrebno snabdevanje vašim rutinski propisivanim lekovima; Imate simptome slične gripu. - Ugriženi od strane životinja kao što su pacovi ili zmije ili insekti ili ne možete da kontrolišete zarazne štetočine.- Potražite praktičnu podršku ako osećate stres, uznemirenost, letargiju, anksioznost i/ili depresiju, što je normalno u datim okolnostima. Ako ova osećanja potraju ili dođe do njihovog pogoršanja, potražite medicinsku pomoć.

Pozovite 0800-222-333 za instrukcije kako pistupiti tokom poplava

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Kompanija Telekom Srbija aktivirali su broj 0800-222-333 putem kojeg se mogu dobiti instrukcije za postupanje u vanrednoj situaciji tokom i nakon poplava.

Pored ovih saveta, besplatnim pozivom na broj 0800-222-333 korisnici će dobiti i informacije u vezi sa čišćenjem, uputstva kako postupati sa hranom, pripremom hrane i ličnom higijenom, kao i instrukcije u vezi sa profesionalnom i medicinskom pomoći.

Napomena za redakcije: U prilogu se nalazi informacija o instrukcijama za postupanje u vanrednoj situaciji tokom i nakon poplava, sa kojima možete upoznati javnost u posebnim izveštajima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track