VBA: U toku delovanje više stranih obaveštajnih službi protiv Vojske Srbije i MO!
Foto: Mod.gov.rs

Vojnobezbednosna agencija

VBA: U toku delovanje više stranih obaveštajnih službi protiv Vojske Srbije i MO!

Društvo -
Strane obaveštajne službe pokazuju nesmanjeno interesovanje za naš sistem odbrane, poručio brigadni general Petar Cvetković

BEOGRAD - Zastupnik direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) brigadni general Petar Cvetković izjavio je da ta služba prati više slučajeva delovanja stranih obaveštajnih službi protiv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije!

"Strane obaveštajne službe pokazuju nesmanjeno interesovanje za naš sistem odbrane, prvenstveno za realizaciju Briselskog sporazuma, angažovanje naših jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, planove opremanja i modernizacije vojske savremenim naoružanjem i opremom iz inostranstva, kapacitete odbrambene industrije ali i spoljnopolitičku orijentaciju zemlje", kazao je Cvetković za Politiku. Prema njegovim rečima, presecanje špijunaže protiv Srbije i njenog sistema odbrane ne sprovodi se samo hapšenjima i podnošenjem krivičnih prijava za špijunažu već i postavljanjem viših bezbednosnih standarda i procedura za rad u odbrambenom sistemu.

"Tokom ove godine, VBA je u saradnji sa srodnim službama i nadležnim tužilaštvom, presekla dva slučaja zloupotrebe službenog položaja koji su se odnosili na oblast nabavke naoružanja i vojne opreme i oblast prodaje viškova naoružanja. Preduzete su radnje za okončanje još dva slučaja korupcije a njihovo okončanje trenutno nije moguće zbog štrajka advokata", rekao je zastupnik direktora VBA.

Komentarišući slučaj pronalaska kamere u prostoriji beogradskog hotela "Kraun plaza" u kojoj je premijer Aleksandar Vučić trebalo da održi sastanke, Cvetković je kazao da su pripadnici VBA pronašli uređaj prilikom kontradiverzionog i protivprislušnog pregleda iako osoblje hotela nije prijavilo prisustvo kamere u toj prostoriji.

"Naknadno nam je rečeno da je navodno namenjena konobarima da bi znali kada da gostima unesu piće ali su naša pitanja zbog čega je onda slika prenošena u centralnu komandnu sobu njihovog obezbeđenja kao i zbog čega kamera snima i zvuk a ne samo sliku, ostala bez adekvatnog odgovora", rekao je Cvetković. On je dodao da VBA prati dešavanja u vezi sve većeg broja lica koja prihvataju radikalni islam i odlaze na ratišta u kriznim područjima.

"To je problem celog regiona ne samo Srbije. Za VBA su ključna pitanja da li su takva lica stvorila uporište u našim sastavima, ima li planova o eventualnim napadima na pripadnike i objekte VS i da li njeni pripadnici odlaze u krizna područja. Odgovor na svako od tih pitanja je negativan", ocenio je Cvetković. Upitan kako komentariše inicijative za objedinjavanje vojnih i civilnih službi u Srbiji, Cvetković je kazao da svako rešenje ima dobre i loše strane i da je za pronalaženje najboljeg modela potrebno pokrenuti širu ekspertsku raspravu u oblasti bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track