Veća ovlašćenja predsedniku Nikoliću
Foto: Rts

Veća ovlašćenja predsedniku Nikoliću

Politika -
Usvojene izmene zakona kojim je propisano da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava Predsednik Republike

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti danas je većinom glasova usvojio izmene Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti, u delu da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava Predsednik Republike, umesto da je šef kabineta predsednika Republike ujedno i sekretar Saveta, po položaju.

Predsedavajuća tim Odborom Jadranka Joksimović je, u izjavi novinarima u parlamentu, istakla da je ovakvim zakonskim rešenjem postignut veći stepen ustavnosti i zakonitosti u radu i civilnoj kontroli svih službi bezbednosti. Prema njenim rečima, tako će se u praksu sprovesti pravno utemeljenije rešenje za taj važan sektor funkcionisanja države, koji je do sada, kako je ocenila, uvek bio pod nekom vrstom mistifikacije i tajnosti.

"Želimo da postignemo veću i demokratsku civilnu kontrolu službi bezbednosti Srbije", rekla je ona. Kako je objasnila, samim tim što će sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenovati predsednik države, jača se zakonska uloga predsednika, što do sada nije bio slučaj.

Dosadašnjim načinom, predočila je Joksimović, šef kabineta predsednika je imao veća ovlašćenja od predsednika Republike. "Ovim to menjamo i uvodimo ozbiljniji stepen zakonitosti u radu i ovlašćenjima predsednika Republike, što je do sada bilo nedovoljno definisano Ustavom i zakonima", zaključila je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track