VEĆI RAČUNI ZA INFOSTAN: Greške u obračunu nema, to je zajednička struja
Foto: Rojters

Zaseban šalter za reklamacije

VEĆI RAČUNI ZA INFOSTAN: Greške u obračunu nema, to je zajednička struja

Beograd -
Veliki broj Beograđana žali se da im je na objedinjenoj uplatnici dvostruko, a nekima i više puta uvećana stavka za utrošenu zajedničku struju

BEOGRAD - Računi za Infostan zbog zajedničke struje, mnogim potrošačima u Beogradu višestruko uvećani. I u Infostanu i u Distribuciji kažu da greške u obračunu nema i pozivaju građane, da, ako sumnjaju, zatraže objašnjenje u distribucijama.

Svi troše, pa račun podele. Kada je uobičajen račun za zajedničku struju, vodu i grejanje u zgradama, ne izaziva rasprave, ni komšijske svađe. Ovih dana, međutim, veliki broj Beograđana žali se da im je na objedinjenoj uplatnici Infostana dvostruko, a nekima i više puta uvećana stavka za utrošenu zajedičku struju. I u "Infostanu" i u Distribuciji kažu da greške u obračunu nema i pozivaju građane, da, ako sumnjaju, zatraže objašnjenje u distribucijama.

Struju potrošenu na osvetljenje hodnika, podruma, vešernica, liftova, toplotnih podstanica, pumpi za vodu i skloništa, stanari zgrada dele. Plaćaju po kvadraturatnom metru stana ili uglavnom po broju članova domaćinstva. Ta stavka je mnogima uvećala račun "Infostana" pa na šalterima traže objašnjenje.

http://www.youtube.com/watch?v=MPlBlWGMxWU

Nadležni tvrde da propusta ni u čitanju zajedničkih brojila ni u obračunu, nema. Pozivaju predsednike kućnih saveta da prijave sve promene u zgradi ali i svaku promenu broja članova u domaćinstvima. Milica Paunović iz "Infostana" kaže da ima situacija kada se nelegalno troši zajednička električna energija.

"Pored toga imamo situacije da se neke zajedničke prostorije u zgradi koriste za obavljenje neke delatnosti. Upravo zato Skupština stanara treba da nas izvesti i o tome jer i to može uticati na povećanu potrošnju zajedničke struje koju plaćaju svi stanari", rekla je Paunovićeva. U Elektrodistibuciji otvorili su i zaseban šalter za reklamacije zajedničke potrošnje struje. Vanrednom kontrolom brojila ipak su utvrdili neke nepravilnosti na koje, kažu, ne mogu da utiču. Propuste pripisuju investitorima koji prijavljuju zgrade.

Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd kaže da su ustanovili da zajednička električna energija na uplatnici za "Infostan" kod jednog broja potrošača iznosi čak 30.000 dinara. "A zapravo je reč o tome da je investitor prijavio 2.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora u ulici Dimitrija Tucovića. Imamo situaciju gde je prijavljeno 50 garaža", kaže Alagić. Po istom pricipu se obračunava i voda. Komunalna preduzeća najavljuju tešnju saradnju i brže rešavanje sličnih problema.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track