PODRŠKA MERKELOVOJ: Većina Nemaca ima razumevanje za rusku aneksiju Krima!
Foto: AP

Anketa političkog magazina Špigel

PODRŠKA MERKELOVOJ: Većina Nemaca ima razumevanje za rusku aneksiju Krima!

Planeta -
55 odsto Nemaca ima delimično ili potpuno razumevanje za to da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajinu, a posebno Krim, smatra ruskom interesnom zonom

BERLIN - Većina Nemaca ima razumevanje za rusku aneksiju Krima i 54 odsto ispitanika smatra da zapad treba da prihvati pripajanje Krima Rusiji, pokazala je anketa sprovedena za politički magazin "Špigel".

Prema toj anketi, 55 odsto Nemaca ima delimično ili potpuno razumevanje za to da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajinu, a posebno Krim, smatra ruskom interesnom zonom.

Međutim, oko 60 odsto anketiranih je mišljenja da su reakcije zapada prema Moskvi primerene, dok 34 odsto misli da su američko-evropske sankcije, zapravo, preterane.

Ovim su se Nemci, izgleda, izjasnili onako kao i njihov kancelar Angela Merkel koja, kako prenose nemački mediji danas, nema ništa protiv da nemacke firme saraduju sa ruskim.

Taj stav Merkelove je, kako prenose mediji, povodom susresta izvršnog direktora nemackog koncerna "Simens" Joe Kaesera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Jucerašnji susret predstavnika Simensa sa Putinom u Moskvi poklopio se sa pozivima za uvodenjem sankcija Rusiji zbog pripajanja Krima, ali i sa izjavom same Merkelove da ukrajinsku, odnosno, krimsku krizu treba da rešava diplomatskim putem, bez nametanja ekonomskih sankcija.

Kaeser, koji je u Moskvi govorio o "odnosu punom poverenja" prema ruskim firmama i naglasio da Simens 160 godina posluje na ruskom tržištu, rekao je, takođe, da nije bio izložen nikakvom pritisku nemacke vlade da otkaže svoj put za Moskvu, preneli su nemacki mediji.

Istovremeno, Merkelova je u Berlinu rekla da Zapad nije dostigao fazu koja podrazumeva nametanje ekonomskih sankcija Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track