Velika Ivanča: Godina prođe, ali ožiljci na duši ne!
Foto: Nemanja Pančić

Obeležena godišnjica masakra

Velika Ivanča: Godina prođe, ali ožiljci na duši ne!

Crna Hronika -
I prošle godine dan je bio oblačan i sumoran. Tada smo ostali bez majki, baka, komšija, rekao Aleksandar Stekić

BEOGRAD - Tuga ne prolazi.Ne mogu da pojmim dubinu bola koji osećate proteklih godinu dana. I dalje se svi pitamo zašto, ali taj odgovor nikad nećemo saznati. Ostaje nam samo da se nadamo da ćemo se jednom sresti s Ljubišinim žrtvama, ali na nekom boljem mestu. Na mestu bez patnje i stradanja...Nema oproštajaOvako je juče govorio Ivan Nenadović, sveštenik iz Velike Ivanče, koji je, u znak sećanja na 13 meštana koje je 9. aprila 2013. u krvavom piru ubio Ljubiša Bogdanović (60), držao parastos u lokalnoj crkvi. Pre početka opela začula su se crkvena zvona, koja su tokom čitavog dana zvonila za pokoj duše nevino stradalih meštana Velike Ivanče.- I prošle godine dan je bio oblačan i sumoran, kao i danas. Tada smo ostali bez svojih majki, baki, komšija... Šta da vam kažem? Godina prođe, ali ožiljci na duši ne - tužnim glasom kaže Aleksandar Stekić, koji je izbegao metke jer je spavao na spratu kuće u kojoj mu je Ljubiša ubio majku Draganu (50).Tokom polučasovnog opela u crkvi su se čuli tihi jecaji i uzdasi rođaka nastradalih, a jednoj rođaki porodice Despotović, koja je desetkovana jer je Bogdanović ubio članove tri generacije, pozlilo je.- Ne možemo da verujemo kakav je Ljubišin um. Kakav je to monstrum! Nema utehe, nema opravdanja, nema zaborava ni oproštaja - komentarisali su ožalošćeni.Ubio mu petoroNakon što su se pomolili za Ljubišine žrtve, rođaci su otišli na groblje da i tamo odaju počast stradalima.- Porodica Despotović je taman bila krenula napred. Goran se oženio Jovanom, koja je bila dobro dete. Dobili su bebu Davida. Bili su puni života, ali Ljubiša im je mučki prekinuo radost - plačući je rekao Sreten Despotović, kome je Bogdanović ubio petoro članova porodice.

Na sinovljevom grobu... Javorka Bogdanović
Na sinovljevom grobu... Javorka Bogdanović

Javorka nepoželjnaBOGDANOVIĆI NISU BILI NA OPELUNiko od porodice Bogdanović juče nije prisustvovao parastosu u crkvi, ali zato su Ljubišina supruga Javorka i ćerke Slavica i Zorica, kao i nekolicina rođaka, bili na grobu Ljubišinog sina Branka (42) i majke Danice (83). Oni se nisu mešali sa ostalim porodicama, a prema rečima meštana, Bogdanoviće niko nije obavestio o crkvenom opelu.- Ne želim da vidim Javorku na grobu svoje žene. Ljubišu sam nedelju dana pre masakra spasao da ga ne ubije struja, a on mi je ubio suprugu i majku - očajan je Radoje Stekić.

ČINJENICEŽrtve:- Branko Bogdanović (42)- Dobrila Bogdanović (83)- Danica Stekić (78)- Dragana Stekić (50)- Velimir Mijailović (68)- Olga Mijailović (69)- Ljubinka Ješić (64)- Miloš Ješić (48)- Mikailo Despotović (61)- Milena Despotović (61)- Goran Despotović (24)- Jovana Despotović (21)- David Despotović (2)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track