Velika koalicija spasava Srbiju

Pregovori u toku

Velika koalicija spasava Srbiju

Politika -
Lideri DS i SNS pregovaraju o formiranju vlade u kojoj bi bio i SPS, a koja bi Srbiji trebalo da obezbedi stabilnost i preporod

BEOGRAD - Vuk sit, ovce na broju.DS i SNS uveliko pregovaraju o formiranju vlade, o čemu je Kurir juče pisao, jer žele da u što kraćem roku izvuku zemlju iz krize, kaže za naš list izvor iz vrha DS.

Kako saznajemo, Tadić i Nikolić u vladi žele da vide i Dačićeve socijaliste, pa su se na sastanku pre dva dana načelno dogovorili o uravnoteženoj raspodeli moći.

- Kako je Nikolić izabran za predsednika, odlučeno je da mesto premijera pripadne DS, a da socijalisti dobiju Skupštinu Srbije. Tako svi dobijaju po jednu jaku funkciju, ali i ravnomernu podelu odgovornosti. Razgovori sa SNS su započeti kako bi zemlju što pre postavili na noge, ali i izbegli ucenjivanje i nerealne zahteve malih stranaka. Zajedno imamo i više nego komotnu većinu, 184 poslanika - kaže izvor Kurira iz DS.

Naprednjaci i demokrate su se okupili oko ideje da bi velikom koalicijom mogli da privuku više stranih investicija, da bi bili čvršći i temeljniji u borbi protiv korupcije i da bi očuvali radna mesta, ali i obezbedili nova.

- Kampanja jeste bila prljava, ali sujeti nema mesta, u pitanju je spas zemlje. Prednost je i to što će svi nadgledati jedni druge - kaže naš izvor i pojašnjava:

- Dogovoreno je da postoji međusobna kontrola vlasti. Ako ministar bude iz jedne stranke, zamenik će biti iz druge, a pomoćnik iz treće.

Dojučerašnji lider SNS Tomislav Nikolić kaže da se neće mešati u rad stranke, dok Aleksandar Vučić tvrdi da će, iako je DS vodio okrutnu kampanju protiv njih, pružiti ruku svima.

- Mislim da to ne bi bilo idealno rešenje za Srbiju - kratko je rekao Vučić.

Prema rečima analitičara Milana Nikolića, ova vlada bi donela stabilnost i kohabitaciju između Nikolića kao predsednika i Tadića kao premijera.

- Brže bi se spremili za početak pregovora sa EU, koje bi dobili do kraja godine, doprineli bi bržem razvoju zemlje i bolje bi dočekali novi talas krize. U toj vladi bi sigurno bilo mesta i za SPS, imali bi komotnu većinu, a možda im se priključe i manjine - tvrdi Nikolić.

File zvao Tomu

Kako Kurir saznaje od izvora u Evropskoj komisiji, novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić čuo se nedavno i s komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom.

- File i Nikolić su razgovarali i dok je on bio u opoziciji, jer je obaveza komesara da bude u kontaktu sa svim političkim činiocima u Srbiji. File je nakon pobede na izborima pozvao Nikolića i čestitao mu. Ujedno, on je rekao da se nada da će Nikolić, ali i buduća srpska vlada, nastaviti evropski put Srbije - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track