VELIKA ROKADA: Vučić novi premijer?
Foto: Marina Lopičić

Otkrivamo šta donose promene u Vladi

VELIKA ROKADA: Vučić novi premijer?

Politika -
Postoji mogućnost da Dačić podnese ostavku i da mandat bude poveren najjačem u Vladi - Vučiću. Neizvesno je da li će SPS i URS opstati ili će novu vladu podržavati DS

BEOGRAD - Dačić da vrati mandat i da ga da Vučiću!Posle dobijanja datuma za početak pregovora sa EU na dnevni red došla je dugo očekivana rekonstrukcija Vlade, a u opticaju je trenutno nekoliko scenarija, pa čak i onaj najdrastičniji - rokada premijera i vicepremijera.Kako objašnjava izvor Kurira iz vrha vlasti, u Vladi su svi svesni da je politička realnost takva da SNS ima dvostruko veću podršku građana nego druga dva koaliciona partnera zajedno i da to mora biti materijalizovano.Nagrada i posledice- Vučića su građani nagradili zbog borbe protiv korupcije, dok je popularnost Dačića i Dinkića opala. Lider SNS ne želi da svoju popularnost „dokazuje“ na izborima jer zbog obima posla koji nas čeka u pregovorima sa EU takvo ponašanje ne bi bilo državničko. S druge strane, Vučić nije spreman da zbog loših rezultata Mlađana Dinkića i predstavnika URS, kao i onih resora kojima rukovode Ivica Dačić i kadrovi SPS, trpi lične i stranačke posledice koje će ovu vladu učiniti u celosti neuspešnom i neefikasnom u ispunjavanju očekivanja građana - objašnjava izvor Kurira.Rokada u dva resoraPrema rečima našeg sagovornika, baš zato postoji mogućnost da se Vlada iz temelja protrese, odnosno da Dačić podnese ostavku i da mandat bude poveren najjačem u Vladi - Vučiću, koji bi sastavio svoj kabinet.- U tom slučaju postoji mogućnost da Dačić preuzme Ministarstvo odbrane, a Vučić policiju. Lider URS bi bio ministar finansija, ali bi resor privrede pripao nekom drugom. Dačić bi takođe morao da „žrtvuje“ još jednog ministra, a sva je prilika da bi to bio ministar prosvete Žarko Obradović. To sve, naravno, pod uslovom da SPS i URS ostanu u Vladi, što nije izvesno - kaže izvor Kurira i dodaje:I demokrate u igri- Dačić i Dinkić imaju rok do kraja jula da prihvate ovu ponudu. U protivnom, postoji mogućnost da budu raspisani izbori. Druga opcija je da budu isključeni iz vladajuće koalicije, a da novoj vladi manjinsku podršku u parlamentu pruži Dragan Đilas i poslanici DS, koji ima isti broj poslanika kao koalicija oko SPS. Ako se to desi, Đilas bi Vučiću u miraz doneo i novu podelu vlasti sa SNS u Beogradu, koji bi on nastavio da vodi kao gradonačelnik, ali i učešće SNS u vlasti u AP Vojvodini - kaže naš izvor i dodaje da opciju ne zagovara Vučić.

Dejan Vuk Stanković: Ili temeljna rekonstrukcija, ili izboriAnalitičar Dejan Vuk Stanković ističe da Vučić mora da izvrši korenitu rekonstrukciju i da na to natera svoje koalicione partnere, kako bi održao poverenje koje ima u narodu.- Ukoliko se rekonstrukcija svede na promene među liderima koalicije, to nužno vodi u nove izbore - zaključio je Stanković.

Zoran Babić: Biće seča na svim nivoimaZoran Babić, zamenik šefa SNS, očekuje da će do rekonstrukcije Vlade doći tokom jula, verovatno u narednih 15 do 20 dana, i ističe da će ona biti suštinska, a ne kozmetička.- Rekonstrukcija će obuhvatiti ne samo ministre već i državne sekretare i pomoćnike - rekao je Babić.

Šta sve može da se desi* Scenario 1: Dačić podnosi ostavku, Vučić premijer* Scenario 2: Vučić premijer, izlaze SPS i URS, vladu podržava DS* Scenario 3: Dačić ostaje premijer, Dinkić ostaje bez jednog resor, Dačić daje MUP Vučiću* Scenario 4: Nema ništa od dogovora, raspisuju se novi izbori

Božović da se pozdravi s MUPKako navodi izvor Kurira iz SNS, dosadašnji državni sekretar u MUP Vladimir Božović sigurno neće preživeti najavljenu rekonstrukciju.- Svi u SNS su nezadovoljni, čak zgroženi, načinom na koji se Božović ponašao u proteklom periodu na poziciji državnog sekretara - otkriva izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track