Veliki strah od Dveri

Napadi sa svih strana

Veliki strah od Dveri

Politika -
Nenad Čanak zatražio zabranu pokreta Dveri nazivajući ih fašistima. Dveri: Sve stranke su iste, osim nas, i svi se plaše našeg rezultata na izborima
1 / 4

BEOGRAD - Niski udarci.Otkako su ušli u predizbornu trku, pokret Dveri trpi napade i vlasti i opozicije jer, kako pokazuju poslednja istraživanja raspoloženja birača, i jednima i drugima Dveri mogu da pomrse konce, odnosno, na izborima će ostvariti iznenađujuće dobar rezultat.

Dveri su se juče našle na udaru i lidera LSV Nenada Čanka.

- Dveri moraju biti zabranjene jer u svojoj osnovi imaju klerofašistički ekstremizam. Oni se ne smeju legitimisati time što učestvuju na izborima jer, podsetiću, i Adolf Hitler je došao na vlast uz pomoć demokratskih izbora - kaže Čanak i dodaje:

- I SPC bi morala da se zamisli koga to podržava.

Strah od rastuće snage Dveri imaju i predstavnici nevladinog sektora, koji kažu da bi bilo opasno ukoliko bi oni ušli u parlament.

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, smatra da su Dveri potpuno zatvoreni za sve, osim za crkvu.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Dveri ocenjuje kao „tipičnu populističku radikalnu desnicu“.

- Oni svoj program temelje na homogenoj zajednici i stalnom projektovanju da tu zajednicu ugrožavaju manjine poput Roma, Jevreja, muslimana, LGBT, protive se zapadnim vrednostima, globalizaciji. Oni imaju paranoičan pogled na svet - kaže Biserko.

Dveri, s druge strane, ne iznenađuje što ih napadaju sa svih strana, jer su, kako kaže za Kurir Branimir Nešić, član UO tog pokreta, jedina opcija koja se bori za interese sopstvenog naroda.

- Kad vas neko ko je pozivao na vešanje predsednika države, vadio pištolj u skrivenim kamerama, lomio table na državnim institucijama i prisustvovao skupovima u Hrvatskoj pod nazivom „Srijem Hrvatskoj“ prozove fašistom i traži zabranu, ostaje samo da mu se zahvalimo što je do kraja razotkrio svoju savremenu EU fašističku prirodu - kaže Nešić povodom Čankovog napada, i dodaje:

- Ova vrsta panike pokazuje da je Čanak svestan ogromnog rasta Dveri i da je u strahu da ćemo, ulaskom u parlament, otkriti sve njegove mahinacije i antidržavne radnje. On vrlo dobro zna da Dveri neće dozvoliti da mu prođu separatističke ideje i da se borimo za ukidanje njegove autonomaške birokratije, koja pljačka građane srpske Vojvodine.

Nešić je naglasio da su svi na partijskoj sceni, osim Dveri, isti, i da svi strahuju od rezultata predstojećih izbora. On je ponovio da će dolaskom na vlast Dveri onemogućiti funkcionisanje tajkunsko-političke osovine, koja sada određuje srpsku političku scenu, i najavio da će u zatvoru završiti i korumpirani političari i tajkuni koji finansiraju srpske političke stranke.

Izjava lidera naprednjaka, da birači ne glasaju za male stranke, u stvari je napad na Dveri i ugovoren je sa DS - kaže Nešić.

Podrška iz Hilandara

Otac Kiril, duhovnik manastira Hilandar, otvoreno je podržao pokret Dveri, čije je lidere nazvao „istinski nacionalno i duhovno odgovornim ljudima“.

- Oni će dosledno i do kraja sprovesti program duhovne i materijalne obnove Srbije. Verujem da su ovi mladi ljudi, koji su se već dokazali na braniku vere i nacije, istinska budućnost Srbije - rekao je on.

Iz Dveri su naglasili da im podrška oca Kirila, kao i velika podrška običnog naroda, najbitnija za ovaj pokret.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track