VELIKO SRCE: I to malo što imaju siročići dele sa drugima!
Foto: Marina Lopičić

Obradovali smo mališane

VELIKO SRCE: I to malo što imaju siročići dele sa drugima!

Društvo -
Ekipa Kurira posetila je uoči Uskrsa decu iz Doma „Dragutin Filipović Jusa“ i donela im paketiće pune uskršnjih jaja, slatkiša, mlečnih proizvoda, pelena...
1 / 3 Foto: Marina Lopičić

BEOGRAD - Presrećni!- Kako su lepi ovi paketići. Ovo nikad nisam probao! Hvala vam mnogo - rekao je novinarki Kurira jedan petogodišnjak iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Dragutin Filipović Jusa“. Njih smo uoči Uskrsa rešili da obradujemo, zbog čega smo se s korpom punom uskršnjih jaja, s mnogo „Imlekovih“ i „Bambijevih“ proizvoda i s paketićima „Univereksporta“ i „Infarma“ zaputili ka Domu. Odneli smo im slatkiše, pelene, mlečne proizvode...

Skromni...U domu vlada porodična atmosfera
Skromni...U domu vlada porodična atmosfera

Došli s uliceGordana Čalija, rukovodilac Centra, za Kurir kaže da posao s napuštenom decom i mališanima ometenim u razvoju nije nimalo lak, ali da je veoma lep.- Mnogo su srećni kada dođe vreme nekog praznika, tad se posebno raduju. Ovde kod nas se nalazi devetoro dece koja su došla bukvalno s ulice, a u drugoj grupi su deca, njih jedanaestoro, s teškim oštećenjima u razvoju - kaže Gordana i dodaje da je rad s ovom decom nešto posebno.

- Oni su zaista jedna divna i iskrena bića! Toliko su poslušni da je pravi dar raditi sa njima, čak i s onima s teškim oštećenjem u razvoju. Oni uče, slušaju, jeste da je s njima teže raditi, ali treba imati strpljenja. Uče da vežu pertle, da znaju da ulicu treba preći kad se pojavi zeleni čika i veoma smo ponosni što uspemo da ih naučimo stvarima koje su im zaista neophodne u životu - kaže Gordana, koja se već 33 godine bavi ovim poslom.Kad smo uneli paketiće u kuhinju Centra, svi su ušli i seli na svoja mesta. Niko nije potrčao da sam uzme paketić, već su čekali da im podelimo.Porodična atmosfera- Hvala! Čekajte, evo vama jedna čokoladica. Evo i od mene keksić - povikali su svi uglas.I dok su birali koji će slatkiš prvo pojesti, okice su im se caklile od sreće. Iako nisu sa najrođenijima, atmosfera u Domu bila je porodična.- Ovde uvek postoji taj osećaj topline. Deca se vezuju jedna za drugu, vezuju se za vaspitače, a ono što je najbitnije je da uvek dobijaju pažnju i ljubav od nas. Tako će i ostati - kaže Gordana.

 Rukovodilac Gordana: Toliko su poslušni da je pravi dar raditi s njima
Rukovodilac Gordana: Toliko su poslušni da je pravi dar raditi s njima

Neophodno asfaltiranjeDECA SE POVREĐUJU U DVORIŠTURukovodilac Centra Gordana Čalija kaže da se zaposleni veoma trude da održavaju ustanovu u što boljem stanju.Međutim, veliki problem je dvorište.- Mi ulažemo koliko možemo, međutim pare koje dobijamo nisu dovoljne. Najveći je problem beton jer deca stalno padaju i povređuju se, pa nam je neophodno asfaltiranje. Javljale su se neke kompanije, ali tražili su mnogo novca koji mi zaista nemamo - kaže Gordana, koja se nada da će uskoro renovirati dvorište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track