Veljović: Policija nije zadržavala istragu o Agrobanci

Veljović: Policija nije zadržavala istragu o Agrobanci

Crna Hronika -
Direktor policije izjavio da policija neće dozvoliti nikakve pritiske u istrazi

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti nikakve pritiske u istrazi oko poslovanja "Agrobanke", ističući da je reč o isuviše ozbiljnom i obimnom predmetu koji je iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ovog trenutka radimo na tome da utvrdimo potpunu ulogu Upravnog odbora, članova Upravnog odbora, Izvršnog odbora, članova Izvršnog odbora i svih nadzornih organa koji su vršili ili imali obavezu da vrše kontrolu poslovanja Agrobanke", rekao je Veljović za TV B92.

Govoreći o najnovijim detaljima u vezi sa tim slučajem, Veljović je kazao da su ga kolege iz Uprave kriminalističke policije obavestile da im se javio Milan Antonić, sin Dušana Antonića koji je uhapšen u aferi "Agrobanka i da je rekao da se nalazi sa porodicom na odmoru u Crnoj Gori, da ne želi da beži i da hoće da dođe u Srbiju."Sugerisali smo mu da smo podneli prijavu i da nema nikakvih problema da se javi tužiocu za organizovani kriminal koji će nakon izjave odlučivati šta i kako dalje", kazao je Veljović.

Veljović je podsetio da je policija nakon završetka kontrole "Metals banke" počela kontrolu i prikupljanje operativnih podataka za "Agrobanku" i da je od Narodne banke Srbije tražila da dostavi izveštaj o izvršenoj kontroli."Početkom februara ove godine smo Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavili kompletne informacije i sve podatke na osnovu izveštaja Narodne banke i na osnovu naših operativnih saznanja", naveo je Veljović.

Na pitanje da li može da kaže da nije bilo pritisaka na policiju i da se istraga nije zadržavala, Veljović je kazao da "od strane policije sigurno nije i da to neće dozvoliti". Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora banke Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih u istrazi afere "Agrobanka" uhapšeni su 8. avgusta, a određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Policija je ranije saopštila da je Dušan Antonić, u periodu od 2006. do 2011. godine, kao predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke", u saizvršilaštvu sa drugim članovima Izvršnog odbora i rukovodiocima sektora banke, banci naneo štetu od 32 milijarde dinara. Uz Dušana Antonića, policija je osumnjičila za nanošenje štete "Agrobanci" i Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Bobana Labovića i Vehba Papića. Osumnjičeni su korisnicima kredita na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist od 32 milijarde dinara, a na štetu "Agrobanke". Među preduzećima koja su stekla protivpravnu imovinsku korist su i privredna društva "Drina timber" u Ljuboviji i

"Hedkomerc" u Beogradu, koja su pod kontrolom Dušana Antonića, a u vlasništvu njegovog sina Milana Antonića i Miloša Uzelca. Miloš Uzelac jedan je od čelnika firme "Eso limb" u Beču, koja je osnivač privrednog društva "Drina timber". Slobodan Ratković, za kojim se traga, zamenik je direktora preduzeća "Hed komerc". Među osam do sada uhapšenih su i Branislav Uzelac, generalni direktor "Hedkomerca" i Saud Hasović, direktor firme "Drina timber". Tužilaštvo za organizovani kriminal od februara ove godine, na osnovu izveštaja Uprave kriminalističke policije, vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je u periodu od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala "Agrobanka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track