VEROVALI ILI NE: Veće su šanse da vas ujede Suarez nego ajkula! Evo dokaza...
Foto: AP

Neobična statistika

VEROVALI ILI NE: Veće su šanse da vas ujede Suarez nego ajkula! Evo dokaza...

Brazil 2014 -
Po toj računici, šansa da vas Suarez ugrize je 1:2.000, s druge strane, šansa da vas ajkula rastrgne dok plivate u okeanu je 1:3,7 miliiona

Urugvajskom fudbaleru Luisu Suarezu FIFA je zabranila igranje četiri meseca jer je tokom utakmice ugrizao italijanskog fudbalera.

Ugriz je bio nameran, a pritom je Suarezu to bio treći put da nekog ujede na terenu. Komentator sa jednog britanskog portala otišao je u svojoj analizi korak dalje i izračunao kolike su statističke šanse da vas ugrize Suarez u poređenju sa šansama da vas ugrize ajkula.Od 2005. Suarez je odigrao 441 utakmicu u kojima je imao priliku da ugrize 6,160 igrača, ako se uzme da je po utakmici nastupilo po 11 igrača i tri zamene. Po toj računici, šansa da Suarez ugrize je 1:2.000. S druge strane, šansa da vas ajkula rastrgne dok plivate u okeanu je 1:3,7 miliiona.Ako pak tražite koliki su statistički izgledi da vas morski pas samo gricne, u proseku je to blizu Suarezovih 1:2.000, uzevši u obzir podatke zabeležene u Nju Smirna Biču na Floridi, koji se smatra svetskom prestonicom napada ajkula.Ali ta brojka je dobijena tako da se računalo kao da je svaki stanovnik plivao samo jednom godišnje, pa je realno veća opasnost od ugriza Suareza nego od ajkule.Kad smo kod statistike, Suarezov ugriz na tokom utakmice je verovatniji od udara groma (1:10.000) ili rušenja aviona (1:11 miliona).

(Jutarnji.hr/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track