70 godina Zemuna u slobodi
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje na herojske dane

70 godina Zemuna u slobodi

Beograd -
Danas, posle sto godina od početka Prvog svetskog rata i sedam decenija od herojske pobede nad fašizmom, dužni smo da kažemo našoj deci, koliko skupo su naši preci platili slobodu, kaže predsednik opštine Zemun Dejan Matić

BEOGRAD - Delegacija opštine Zemun položila je danas venac na spomenik Palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, na Avijatičarskom trgu u Zemunu, povodom obeležavanja sedam decenija od oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu.

Takođe, opština Zemun i Opštinski odbor SUBNORA-a priredili su sinoć i Svečanu akademiju u Domu vazduhoplovstva.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je na Svečanoj akademiji, da se ne sme zaboraviti da je jedinstvo u borbi protiv fašizma civilizacijska tekovina na kojoj počiva savremena ujedinjena Evropa "kojoj i sami težimo".

"Danas, posle sto godina od početka Prvog svetskog rata i sedam decenija od herojske pobede nad fašizmom, dužni smo da kažemo našoj deci, koliko skupo su naši preci platili slobodu. Ne treba zaboraviti da su antifašistički pokret u Zemunu činili njegovi žitelji različite nacionalne, verske i socijalne pripadnosti, ali ujedinjeni u borbi za svoju slobodu i slobodu svoga grada", rekao je Matić, a navedeno je u saopštenju opštine Zemun.

Na herojske dane oslobođenja od fašističkog terora podsetio je predsednik Beogradskog odbora SUNBOR-a pukovnik Bora Ercegovac, i tom prilikom predsedniku opštine Zemun Dejanu Matiću uručio plaketu te boračke organizacije.

U svečanom delu programa dva hora koji čine mlađi i stariji učenici Muzičke škole "Kosta Manojlović" otpevali su splet partizanskih i ruskih pesama, KUD "Sedmica" izveo je splet igara iz Srema i Šumadije, a učenici iz OŠ "Svetozar Miletić" izveli su prigodan recital, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track