70.GODINA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Bjelogrlić režira spektakl u Sava centru!
Foto: Wikipedia

Najvažniji događaji

70.GODINA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Bjelogrlić režira spektakl u Sava centru!

Beograd -
U nedelju uveče 70 godina slobode proslaviće u Sava centru više stotina boraca koji su oslobađali Beograd, među kojima su i četiri narodna heroja", rekao je predsednik Organizacionog odbora za proslavu godišnjice Goran Vesić

BEOGRAD - Proslava 70. godišnjice oslobođenja Beograda biće završena premijerom muzičko-filmskog spektakla Dragana Bjelogrlića "Priča o čvrgama i nebu" u nedelju, 19. oktobra u Sava centru, saopštila je danas gradska uprava.

"U nedelju uveče 70 godina slobode proslaviće u Sava centru više stotina boraca koji su oslobađali Beograd, među kojima su i četiri narodna heroja", rekao je predsednik Organizacionog odbora za proslavu godišnjice Goran Vesić.

Po njegovim rečima, taj spektakl je uz vojnu paradu zakazanu za četvrtak najvažniji događaj u okviru proslave godišnjice oslobođenja glavnog grada Srbije. On je dodao da će na predstavi biti državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti i da na poziv SUBNOR-a u Beograd dolaze predstavnici ratnih veterana iz Ruske federacije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Tekst za spektakl napisao je Vladimir Kecmanović, u njemu učestvuju hor i orkestar RTS-a, preko stotinu igrača Akademskog kulturno-umetničkog društva "Ivo Lola Ribar", a muziku je napisao Manjifiko.

Vesić je napomenuo da je Grad Beograd od 12. oktobra svakog dana poriređivao po nekoliko manifestacija povodom praznika. Tako će večeras u Konaku kneginje Ljubice biti otvorena izložba "Beograd na fotografijama Rista Marjanovića 1941 -1945".

"Vojna parada "Korak pobednika" je 16. oktobra, 17. oktobra PTT izdaje posebnu poštansku marku posevećenu oslobođenju Beograda, Jugoslovenska kinoteka priređuje izložbu "Oslobođenje Beograda na filmu" i prikazuje filmove o oslobođenju naše prestonice", najavio je on.

U subotu, 18. oktobra, biće otkrivene ploče sa nazivom ulica Koče Popovića i Peke Dapčevića, a Zavod za zaštitu spomenika kulture organizuje izložbu "Život za Beograd, život za pobedu".

Istog dana Dom omladine Beograda organizuje turističku turu "putevima Otpisanih", prikazivanje ovog kultnog filma i razgovor o fenomenu "Otpisanih" u stripu i muzici, a u subotu ta institucija slaviće 50 godina svog postojanja. "Program proslave oslobođenja Beograda biće završen u nedelju, 19. oktobra, a 20. oktobar je predviđen za polaganje venaca i odavanje pošte onima koji su izgubili živote za slobodu našeg grada", rekao je Vesić i zahvalio svim Beograđanima koji su učestvovali u dosadašnjim manifestacijama i pokazali veliko interesovanje za vojnu paradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track