70 GODINA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Dan kada su Srbi i Crvena armija isterali Nemce
Foto: Wikipedia

Ceremonija

70 GODINA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Dan kada su Srbi i Crvena armija isterali Nemce

Beograd -
U okviru spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov

BEOGRAD - Državna ceremonija povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održaće se danas na Groblju oslobodilaca Beograda i kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.

Ceremoniju uz pune državne i vojne počasti predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U okviru spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, pored ministra za rad, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali biće položeni venci i odata počast.

Posle višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track