BEOGRAD: Počele s radom kancelarije za brze odgovore
Foto: Tanjug

Iskorišćena domaća pamet

BEOGRAD: Počele s radom kancelarije za brze odgovore

Beograd -
Cilj nam je da pravna i fizička lica na jednom mestu, a ne hiljadu mesta - kucajući na vrata velikog broja institucija, dobiju odgovore na sva pitanja koja ih interesuju o porezima, doprinosima, radu Sekretarijata za privredu i drugih institucija u Beogradu, papirologiji, rekao je Siniša Mali

BEOGRAD - Kancelarija za brze odgovore privredi počela je danas da radi na teritoriji Beograda, a gradonačelnik Siniša Mali poručio je da će se time poboljšati investiciona i privredna klima u prestonici Srbije.

Kancelarija za brze odgovore otvorene su u 16 opština, a njima se mogu obratiti sva pravna i fizička lica kojima su potrebni odgovori u vezi sa ulaganjima, papirologijom, porezima, doprinosima. Odgovori se, kako je predviđeno, mogu očekivati u periodu od najkasnije tri radna dana, odnosno, između 48 i 72 sata.

Mali je rekao da uvođenje navedenog sistema grad Beograd nije koštao nijedan dinar jer je "iskorišćena domaća pamet", odnosno softver koji je napravio Zavod za informatiku i statistiku grada Beograda.

Prema njegovim rečima, sistem doprinosi da privredna klima u gradu izgleda mnogo drugačije, jer se njime prave temelji za brz i efikasan rad sa investitorima.

"Cilj nam je da pravna i fizička lica na jednom mestu, a ne hiljadu mesta - kucajući na vrata velikog broja institucija, dobiju odgovore na sva pitanja koja ih interesuju o porezima, doprinosima, radu Sekretarijata za privredu i drugih institucija u Beogradu, papirologiji...", rekao je Mali.

Gradonačelnik je ocenio da se time privrednicima, preduzetnicima i građanima, koji imaju bilo kakvo pitanje, omogućava da brzo dobiju odgovore i budu efikasniji u radu, a ne da troše vreme na različitim šalterima.

"To je izuzetno značajno za Grad jer time poboljšavamo investicionu i privrednu klimu u gradu, a privrednim subjektima koji imaju problema u poslovanju dajemo mogućnost da odgovore dobiju brzo i efikasno ", naveo je Mali.

On je dodao da je prednost sistema što pruža i mogućnost da bude formirana baza podataka koji su najveći problemi s kojima se građani i investitori suočavaju, kako bi to eventualno bilo izmenjeno u zakonskoj regulativi.

"Ovo je i prvi korak ka uvođenju elektronske uprave na celoj teritoriji grada, ali i primer na koji način lokalne samouprave mogu da budu proaktivnije i preduzimljivije prema potrebama ivestitora i preduzetnika", rekao je Mali.

Gradonačelnik je rekao i da Kancelarija neće da ubrza samo izdavanje građevinskih dozvola, ali će olakšati proceduru vezanu za dobijanje dokumenata.

Kako je objasnio, kancelarije za brze odgovore privredi postoji u 16 opština, a zainteresovani za odgovore mogu se obratiti putem sajta, telefonom ili lično u opštinama.

Mali je dodao da u svakoj opštini postoji po jedan službenik koji je zadužen za kancelariju, a koji je već radio u opštini.

Gradonačelnik je takođe podsetio da je Gradska uprava pre nekoliko meseci najavila da će do kraja septembra otvoriti Kancelariju za brze odgovore, te da je danas to obećanje ispunjeno.

"Ovo je prvi korak sa kojim smo krenuli, a na to ćemo nadograđivati druge usluge i stvari da bi poboljšali investicionu klimu i privukli što više investitora i povećali efikasnost rada malih i srednjih preduzeća koja bolje da se bave svojim poslom nego da troše vreme na administraciju i obijanje pragova po raznim institucijama", zaključio je Mali.

Sistem funkcioniše tako što pravno ili fizičko lice pošalje bilo koje pitanje u vezi sa privredom putem aplikacije do koje se može doći preko sajta grada, opština, Privredne komore Beograda.Nakon što postavi pitanje, dobija odgovor da je ono stiglo, a odgovor na nedoumicu mu stiže najkasnije u roku od tri radna dana.

Kancelarije za brze odgovore u opštinama automatski vide pitanja i prosleđuju ih onima koji treba da daju odgovor, a koji je moguće dobiti mejlom ili lično u lokalnoj samoupravi.

Kancelarije su otvorene u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograda, Privrednom komorom Beograda i gradskim opštinama.

Kancelarije su otvorene u 16 gradskih opština, osim na Vračaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track