BEOGRAD: Uspešna laparoskopska operacija jednjaka dečaku u Tiršovoj
Foto: Printscreen Tanjug

Hirurg iz Londona

BEOGRAD: Uspešna laparoskopska operacija jednjaka dečaku u Tiršovoj

Beograd -
U odnosu na standardne intervencije ovo je minimalno invazivna intervencija, jer ne oštećuje trbušni zid, kazao je prof. Edvard Keli i dodao da je operacija trajala pet sati i da se pacijent oseća dobro

BEOGRAD - U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj trogodišnjem mališanu urađena je laparoskopska zamena jednjaka koju je izveo prof. Edvard Keli iz Londona. Reč je o intervenciji koja se retko izvodi u svetu, a danas će na ovaj način jednjak biti zamenjen kod još jednog mališana.

Profesor Keli je pojasnio da je kod operisanog pacijenta oštećenje nastalo usled gutanja stranog tela i da su takve povrede česte kod dece.

"U odnosu na standardne intervencije ovo je minimalno invazivna intervencija, jer ne oštećuje trbušni zid", objasnio je Kajli.

On je dodao da je procedura trajala pet i po sati, da se pacijent oseća dobro i da je trenutno na intezivnoj nezi.Osim prof. Kelija u Tiršovoj boravi i kardiohuirurg Martin Kostolni koji je juče obavio jednu komplikovanu operaciju na srcu, kod mališana sa kompleksnom urođenom srčanom manom, a danas mu predstoji još jedna.Operacija je trajala više od osam sati, prošla je dobro, dete se oporavlja i počelo je da diše spontano.

Martin Kostolni
Martin Kostolni

Kostolni je pohvalio kolege kardiologe i kardiohirurge iz Tiršove, da mogu dobro da dijagnostikuju zdravstveni problem kod deteta, da dobro prate i leče pacijenta i dodao da postoje specifične, urođene srčane mane koje se leče samo u određenim svetskim centrima, kao što je centar u Londonu.

Direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić naglasio je da u toj ustanovi dva dana gostuju svetski autoriteti u dečijoj kardio i abdominalnoj hirurgiji.

On je kazao da je juče operisano dvoje dece, a da će danas biti operisano još dvoje, kao i da se operisana deca osećaju dobro."Lekari će operisati naše najteže pacijente, ali i edukovati naše lekare kako bi i oni jednog dana mogli da obavljaju te komplikovane intervencije", rekao je Radojičić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se posetom britanskih stručnjaka dokazuje ono za šta se otpočetka zalagao - da se deca sa teškim oboljenjima leče u Srbiji, a ne da putuju u inostranstvo."Nastavićemo u tom pravcu. Uspostavljena je saradnja Tiršove i klinike u Londonu, oni će biti u stalnoj komunikaciji i konsultovaće se u rešavanju kompleksnih slučajeva", rekao je Lončar.

On je dodao da dolaskom lekara iz Velike Britanije i time što su operacije urađene u Srbiji, a ne u inostranstvu, RFZO je uštedeo više od 400.000 evra koji je pokrio te operacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track