BEOGRAĐANI, SPREMITE SE: Počinje brojanje putnika i anketiranje u gradskom prevozu
Foto: Beta

Podaci za analizu

BEOGRAĐANI, SPREMITE SE: Počinje brojanje putnika i anketiranje u gradskom prevozu

Beograd -
Brojanje će se, kako je rečeno, vršiti na svim linijama u ITS 1 na reprezentativnom uzorku vozila, zavisno od intervala.Istraživanje će obuhvatiti dve vrste aktivnosti, "brojači" će brojati punike od prvih jutarnjih do zadnjih polazaka, a ankete će se sprovoditi od sedam do 19 časova

BEOGRAD - U vozilima javnog gradskog prevoza i pojedinim stajalištima u Beogradu od 29. oktobra do 10. decembra biće obavljeno istraživanje - brojanje putnika u vozilima i anketiranje korisnika, a u cilju dobijanja podataka za analizu sistema javnog prevoza, rečeno je na konferenciji za novinare.

Brojanje će se, kako je rečeno, vršiti na svim linijama u ITS 1 na reprezentativnom uzorku vozila, zavisno od intervala, a ovlašćeni izvršioci biće pozicionirani na svim vratima i evidentiraće broj ulazaka i izlazaka na svakoj stanici.

Anketa korisnika će se vršiti i na stajalištima i u vozilima, a sadrzaće pitanja o kretanjima korisnika, vremenu putovanja, presedanjima, dužinama pešačenja...Kako je rekao sekretar gradskog Sekretarijata za saobraćaj Dušan Rafailović brojanje putnika je jedna od sistemskih mera koja se sprovodi u gradu sa ciljem da se postigne optimizacija javnog gradskog prevoza.

"Istraživanje će obuhvatiti dve vrste aktivnosti, "brojači" će brojati punike od prvih jutarnjih do zadnjih polazaka, a ankete će se sprovoditi od sedam do 19 časova", rekao je Rafailović.

On se zhavalio Zavodu za informatiku i statistiku koji je stavio podatke na raspolaganje Gradu.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je da postoji želja da se sprovede kvalitetno istraživanje, kako bi posle toga Direkcija imala mogućnost da tamo gde nije veliko opterećenje smanji broj polazaka, odnosno da poveća broj polazaka gde je potrebno, ili da se uvedu nove linije.

"Ovo što će se sad raditi rađeno je poslednji put 2002. godine, da bismo posle toga imali mogućnost da optimizujemo prevoz u Beogradu, a to ne možemo da radimo bez ovih podataka.

To je prvo u nizu istraživanja, sledi nam istraživanje mreže linija, optimizacija te mreže a zatim i strategija javnog prevoza u celom gradu", rekao je Mitrović i pozvao građane da budu strpljivi sa "brojačima".

Anketu i brojanje putnika obavljaće oko 500 studenata, koji će biti obeleženi bedževima i imaće ovlašćenje za rad overeno od strane direktora Direkcije za javni prevoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track