BICIKLISTI BEOGRADA APELUJU: Prelazak preko Brankovog mosta je zastrašujuć

Behati vozači automobila ugrožavaju bezbednost

BICIKLISTI BEOGRADA APELUJU: Prelazak preko Brankovog mosta je zastrašujuć

Beograd -
Vozači dvotočkaša će će u subotu, 30. avgusta, s Trga republike u grupnoj vožnji otići do Palate Srbija gde je sediste MUP-a, s "jasnom porukom: IMA NAS!"

BEOGRAD - Povodom nedavne izjave načelnika Saobraćajne policije za Beograd, Dragana Bogosavc da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad", biciklisti će u subotu, 30. avgusta, s Trga republike u grupnoj vožnji otići do Palate Srbija gde je sediste MUP-a, s "jasnom porukom: IMA NAS!", najavilo je danas Udruženje građana "Ulice za bicikliste" koje ima vise od 6.000 članova.

"Upućujemo javni poziv gospodinu Draganu Bogosavcu da se, u ulozi građanina Beograda, pridruži vožnji i upozna građane i građanke koji ovaj grad čine biciklističkim, i to u bezbednim uslovima koje stvara zajednička vožnja", piše u saopštenju. Dodaje se da će za načelnika Saobraćajne policije biti obezbeđen odgovarajući bicikl, kakve voze gradonačelnici "biciklistickih gradova Evrope".

Udruženje "Ulice za bicikliste" u saopštenju podseća da je samostalni prelazak Brankovog mosta, preko reke Save, iz starog u Novi Beograd, za neiskusne bicikliste "zastrašujući zbog trubljenja ili zbog bliskog preticanja", a ne zbog toga što bi biciklista, kako je načelnik Bogosavac nedavno izjavio za dnevni list, "mogao da izgubi ravnotežu i padne s bicikla". Da li stanje na Brankovom mostu i beogradskim ulicama "govori da su biciklisti opasni ili su to možda neodgovorni i netolerantni pojedinci - vozači motornih vozila, koji su u posedu opasne stvari?", pita Udruženje, dodajući da je to, "nazalost, biciklistička svakodnevnica: ili to ili provlačenje među pešacima" jer broj biciklista u Beogradu raste, a infrastruktura propada.

Zbog toga će subotnja vožnja - "41. beogradska Kritična masa" biti posvećena i ukazivanju na problem infrastrukture i propadanje Brankovog mosta čiji je jedan trotoar zatvoren već godinu dana, "zbog nesposobnosti Direkcije za puteve i JKP "Beograd put" da sprovedu javnu nabavku i poprave ga u razumnom roku", piše u saopštenju.

"Kritična masa" je grupna vožnja ulicama grada čiji je cilj podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu, a sve više i u Srbiji, održava te redovne mesečne manifestacije poslednjeg vikenda svakog meseca kao vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, i kao podsticaj onima koji to još nisu počeli, da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. U Beogradu se "Kritična masa" organizuje više od tri godine, raznim trasama, svake poslednje subote u mesecu, s polaskom u 17:00 sati s Trga Republike. Pojedinosti i kontakt: http://www.uzb.rs/ i https://www.facebook.com/events/431821703624045/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track