BLAGOJEVIĆ: Uskoro počinje obnova nasipa na Savi i Kolubari!
Foto: Tanjug

Potrebno 15 miliona evra

BLAGOJEVIĆ: Uskoro počinje obnova nasipa na Savi i Kolubari!

Beograd -
To je posao koji mora da počne što je moguće pre, naglasio je Blagojević i napomenuo da će biti uzaludan trud na obnovi oštećenih kuća u Obrenovcu ako se ne poprave odbrambeni nasipi i drugi objekti za zaštitu od poplava, jer već na jesen predstoje obilnije padavine

OBRENOVAC - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je danas da predstavnici vlade u ovom trenutku razgovaraju sa više donatora za finansiranje obnove odbrambenih nasipa na obalama Save i Kolubare kod Obrenovca, kako bi se taj grad zaštitio od ponovnih poplava.

Samo za popravku oštećenih objekata za zaštitu od poplava u Obrenovcu potrebno je najmanje 15 miliona evra, naveo je on.

"To je posao koji mora da počne što je moguće pre", naglasio je Blagojević i napomenuo da će biti uzaludan trud na obnovi oštećenih kuća u Obrenovcu ako se ne poprave odbrambeni nasipi i drugi objekti za zaštitu od poplava, jer već na jesen predstoje obilnije padavine.

Ocenjujući da je samo za popravku oštećenih objekata za zaštitu od poplava u Obrenovcu potrebno 15 miliona evra, Blagojević je novinarima rekao da tu nije obuhvaćeno unapređenje tog odbrambenog sistema, što je svakako potrebno i tu ima jako puno posla, a novca nema onoliko koliko bi trebalo.Blagojević je procenio da je Srbija dobila višestruko manje para iz donacija, nego što nam je bilo potrebno za obnovu zemlje posle katastrofalnih majskih poplava.

Možda je prvo trebalo da popravimo objekte za zaštitu od poplava u Obrenovcu, ali je vlada procenila da je prioritet pomoći građanima da obnove i ponovo izgrade svoje kuće, kazao je Blagojević.

Odgovarajući na pitanje zašto kasni dodela materijalne pomoći građanima koji su pretrpeli štetu u poplavama, Blagojević je naglasio da će materijalnu i finansijsku pomoć dobiti svako kome je uručeno pravosnažno rešenje o dodeli državne pomoći.

Međutim, kako je objasnio, ima neispravnih rešenja na kojima je potrebno još raditi i proveriti i najavio da će masovnija dodela rešenja u Obernovcu početi tokom naredne nedelje, "jer novac je tu, novac postoji, novac je na računu".

Kada je osnovana vladina Kancelarija za obnovu poplavljenih područja, prva informacija bila je da su u majskim poplaama srušena 1.653 objekta u Srbiji,, ali se rigoroznom kontrolom i verifikacijom na terenu došlo se do 363 kuća, za koje je ustanovljeno da će morati da budu zidane od početka, reako je Blagojević.

Radi se o 359 porodica koje bi trebalo da dobiju nove kuće, a razlika između 363 i 359 su u stvari pomoćni objekti, koji sada ne mogu da se obnavljaju, kao i vikendice od dve nekretnine u vlasništvu jednog fizičkog lica, jer je prioritet obezbediti ljudima krov nad glavom do predstojeće zime, objasnio je Blagojević.

"Mi ovime izlazimo u susret ljudima i njihovim potrebama što se tiče stanovanja.

U ovom krugu se bavimo jedino onima koji nemaju apsloutno nigde drugde da žive", predočio je on i dodao da su ostali srušeni objekti predviđeni za drugi krug obnove, ukoliko bude para.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track