Čučković: Sava miruje, poplave ne prete Obrenovcu
Foto: Fonet

Bez panike

Čučković: Sava miruje, poplave ne prete Obrenovcu

Beograd -
Predsednik opštine je primetio da zbog majskih poplava građani nemaju poverenja u državne organe i da su mnogi dolazili na bedeme da "vide kako stoje stvari"

OBRENOVAC - Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je danas da je nivo Save u stagnaciji i da Kolubara i bujični tokovi u toj opštini miruju, tako da građani Obrenovca mogu biti spokojni.

"Mi smo već treću noć na terenu i dežuramo non-stop, pratimo nivo Save. On je, srećom, u stagnaciji, i nemamo problema što se tiče opštine Obrenovac", rekao je Čučković novinarima u Obrenovcu.

Dodao je da Beogradvode rade na utvrđivanju proboja na nasipima i da će taj posao trajati naredne dve do tri nedelje, u zavisnosti od vremenskih uslova.

"Imamo dovoljnu količinu materijala, građevinskih mašina i izvršilaca, koji će taj posao uraditi na pravi način", rekao je Čučković, govoreći o nasipima na toj teritoriji.

Primetio je da zbog majskih poplava građani nemaju poverenja u državne organe i da su mnogi dolazili na bedeme da "vide kako stoje stvari".

"Ovom prilikom želim da ih uverim da su apsolutno sve institucije, od Sektora za vanredne situacije MUP-a, žandarmerije, vojske... na terenu, i da ćemo blagovremeno upravljati većom količinom vode, ukoliko do nje dođe", rekao je predsednik opštine Obrenovac.

Naveo je i da opštinski štab i sve nadležne institucije imaju koordinaciju sa kolegama iz Hrvatske i Bosne, tako da se izlivi iz Save kanališu u njive i utrine, odnosno u prostore koji su za to namenjeni u tim državama.

Čučković je istakao i da vodostaj Save trenutno ne ugrožava Srbiju, da se situacija budno prati, te da će, ako bude potrebno, stanovništvo biti blagovremeno obavešteno o evakuaciji.

On je dodao da je Obrenovčane juče zabrinula vest da je Sava na istorijskom maksimumu i pojasnio da je reka na "istorijskom maksimumu za ovo doba godine, u ovom danu"."To znači da je Sava prethonih godina bila jako nisko, a sad je visoko, ali ne u situaciji da se sprema vanredna odbova od poplava. Ali, opečeni iskustvom iz maja, mi smo za tu situaciju spremni i stanovnici će imati blagovremno upozorenje", poručio je Čučković.

On je istakao da je trenutno situacija takva da građani Obrenovca mogu biti apsolutno spokojni.

Kad je reč o Kolubari i bujičnim tokovima, oni miruju, a povećan nivo Kolubare posledica je blizine spajanja sa Savom, rekao je Čučković koji je naglasio da su nadležni organi danas obišli teren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja