(FOTO) OSLOBODIOCI BEOGRADA: Peko Dapčević i Koča Popović dobili ulice
Foto: Tanjug

Otrkivene table

(FOTO) OSLOBODIOCI BEOGRADA: Peko Dapčević i Koča Popović dobili ulice

Beograd -
Ulica Koče Popovića, koja se ranije zvala Zagrebačka, spaja Karađorđevu i Gavrila Principa, a tablu s njenim nazivom svečano su otkrili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić

BEOGRAD - Proslavljeni oficir, filozof, književnik, učesnik španskog građanskog rata, partizanski vojskovođa, jugoslovenski diplomata i narodnih heroj Koča Popović danas je u Beogradu "dobio" svoju ulicu.

Ulica Koče Popovića, koja se ranije zvala Zagrebačka, spaja Karađorđevu i Gavrila Principa, a tablu s njenim nazivom svečano su otkrili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić.

Vulin je, u izjavi za medije, istakao da je preimenovanje Zagrebačke ulice u Ulicu Koče Popovića i, ranije danas, dela Kumodraške u Bulevar Peke Dapčevića, veliki dan za istoriju i za istinu, jer su njih dvojica "heroji koji zaslužuju da dobiju parče uspomene".

Prema njegovim rečima, nije sporno da su Popović i Dapčević u životu pravili greške i da su imali političke stavove koji mogu da budu diskutabilni, ali je naglasio da to ni na koji način nije važno kada se gleda iz vizure današnjeg dana i istorije.

Ministar za rad zahvalio je Skupštini Beograda, gradonačelniku i gradskoj upravi što su omogućili da Koča Popović, kao i ranije danas Peko Dapčević, "dobiju" svoje ulice, što su, kako je rekao, propustile da urade sve prethodne generacije "koje su imale brojne prilike da to urade".

"Bilo je prilika, jubileja i oslobađanja Beograda i ranije, bilo je Dana pobede i ranije, dolazili su nam i prijatelji s kojima smo ratovali i oslobađali ovaj grad i ranije, a niko se nije setio da ovo uradi", rekao je Vulin.Vulin je zamolio sve Beograđane da ne misle o politici kada budu prolazili Ulicom Koče Popovića, već da misle o čoveku koji je u tu ulicu, kako je rekao, ušao boreći se protiv nacizma i doneo slobodu Beogradu.

"O čoveku koji je jedan od onih zbog kojeg govorimo jezikom kojim govorimo, zbog kojeg pišemo istoriju onako kako mislimo da treba da je pišemo. On je jedan od onih kojih se setimo kada god dođu teška vremena i sile za koje ne znamo da li smemo i možemo da se suprotstavimo, i kazemo - ako su mogli oni, mozemo i mi", zaključio je Vulin.

Sa ministrom rada saglasio se i gradski menadžer Goran Vesić koji je ocenio da se imenovanjem dveju ulica ispravlja velika istorijska nepravda koja je prema njima učinjena i da se time odaje počast za sve što su učinili za oslobođenje Beograda, Srbiju i njen narod.

"Koča Popović je veliko ime srpske istorije. On je bio kompleksna ličnost koja je život posvetila borbi protiv fašizma i za bolju Srbiju. Njegov život i sve što je uradio treba da bude primer za nove generacije. Nadam se da će davanjem imena ove ulice u kojoj je živeo, u broju devet, on biti primer novim generacijama kako da urede svoj život", rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track