GRMLJAVINA NAD BEOGRADOM: Striži parali nebo nad prestonicom, ceo grad stao i gledao migove 29!
Foto: KURIR

70.GODINA OSLOBOĐENJA BEOGRADA

GRMLJAVINA NAD BEOGRADOM: Striži parali nebo nad prestonicom, ceo grad stao i gledao migove 29!

Beograd -
Striži su jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskih vojno-vazduhoplovnih snaga koja na svojim nastupima izvodi mnoštvo grupnih i solo akrobatskih manevara
1 / 13 Foto: KURIR

BEOGRAD – MiG-29 iz sastava ruske akro grupe “ Striži “ (Lastavice) danas su u dva navrata oduševili Beograđane koji su se zatekli na ulici.

Oni koji su se jutros zatekli na ulici mogli su prisustvovati njihovim akrobacijama iznad Kalemegdana i Knez Mihailove ulice, a završnicu jutarnje vežebe za Vojnu paradu koja će biti održana u četvrtak izveli su između Narodnog pozorišta i Doma vojske.

http://www.youtube.com/watch?v=qz1g7R0m5ak

U popodnevnim časovima Striži su se ponovo pojavili i zadivili sve Beograđane svojim programom tokom izvođenja generalne probe Vojne parade na Ušću.

Podsetimo na Batajnički aerodrome juče je sletelo pet lovaca Mig-29 ruske akro grupe “ Striži” kako bi učestvovali na vojnoj parade povodom 70. godina od oslobođenja Beograda.

Ovo je inače drugi put da je ova poznata ruska akro grupa posetila Srbiju i Beograd za poslednje dve godine.

Striži svoj letački program zasnivaju na frontovskim lovačkim avionima Mig-29 u verzijama 9.13 jednosedi i 9.51 dovsedna verzija s kojima prikazuju na aeromitinzima i specijalnim priredbama pojedinačno i grupno letenje.

U svom programu akro-grupa ima mnoštvo grupnih i solo akrobatskih manevara. Nastupi obuhvataju, između ostalih, prelete u poretku ’’piramida’’, ’’čekić’’, ’’strela’’, ’’krst’’ i ’’krilo’’.

Ko su Striži

Inače avijacijska grupa ’’Striži’’ jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskih vojno-vazduhoplovnih snaga. Ona se danas nalazi u sastavu 237. centra za prikaz avijacijske tehnike koji nosi ime I. N.

http://www.youtube.com/watch?v=umFuQARJVoc

Kožeduba. Inače, najbolja vojna škola pilotske veštine u Rusiji nalazi se na aerodromu Kubinka kod Moskve, gde su bazirani „Striži“. Piloti su u ovoj bazi prvi osvojili akrobatsko i grupno letenje na mlaznim avionima.

Akro-grupa, Striži osnovani su 6. maja 1991. godine u okviru tadašnjeg 234. gardijskog Proskurovskog avijacijskog puka, 16. vazdušne armije u bazi Kubinka, oko 60 kilometara udaljenoj od Moskve. Odabir pilota bio je strog i članovi akro-grupe mogli su postati samo najbolji i najiskusniji letači. Od sredine pedesetih godina prošlog veka u ovom puku se organizuje i zemaljski kao i letni prikaz primene borbene tehnike za političko i vojno rukovodstvo, kadete vojnih akademija i inostrane delegacije. Deceniju posle, puk dobija još jedan nov zadatak, a to je pratnja aviona u kome se nalaze visoke vojne i političke ličnosti stranih država.

"Striži" osim pred domaćom publikom tokom 1990- tih nastupali u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Tajlandu, Mongoliji, Vijetnamu, Maleziji, Bugarskoj, Kini, SAD i na taj način uspešno demonstrirali vrhunsko pilotažno umeće, ali i otvaranje Rusije prema svetu. Posle 2000. godine Striži, kao uostalom i avijacija VVS, veoma se retko viđaju – nastupili su samo u Češkoj Republici 2005., Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na aeromitingu Batajnica 2012 povodom 100 godina srpske avijacije.

Zapaženi su i zajednički nastupi grupa "striži" i "ruski vitezovi" u kombinovanoj formaciji MiG-29 i "suhoja" Su-27. Zavisno od situacije, "Striži" nastupaju u formaciji od četiri do šest aviona, jednoseda varijante 9.13 i dvoseda varijante 9.51, poznatim pod oznakom MiG-29UB.

http://www.youtube.com/watch?v=qz1g7R0m5ak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track