Inspekcija još čeka izveštaj o oplatolu
Foto: Beoinfo

Naselje Mileva Ajnštajn

Inspekcija još čeka izveštaj o oplatolu

Beograd -
Inspekcija za zaštitu životne sredine ne zna da li je oplatol uzrok problema u takozvanim "smrdljivim" zgradama na Novom Beogradu

BEOGRAD - Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine još nije dostavljena dokumentacija o bezbednosti po životnu sredinu proizvoda "oplatol" firme Ekosekund.

Predstavnik te inspekcije Željko Pantelić, koji je načelnik odeljenja za velike hemijske udese, hemikalije i biocidne proizvode, rekao je na konferenciji za novinare da je "Ekosekund" angažovao stručnu ovlašćenu laboratoriju i da se još čeka na izveštaj.

Inspekcija za zaštitu životne sredine, prema njegovim rečima, ne zna da li je "oplatol" uzrok problema u takozvanim "smrdljivim" zgradama na Novom Beogradu, ali da je preduzela korake u okviru svojih nadležnosti. "Mi smo tragom sumnje Direkcije za izgradnju, otišli u firmu koja se bavi tretmanom otpada i izvršili inspekcijski nadzor iz onih oblasti koje pokrivamo", kazao je Pantelić.

Kako je precizirao, "Ekosekund" je jedna od firmi koja ima integralnu dozvolu za sakupljanje, tretman i skladištenje opasnog otpada, u ovom slučaju ulja, zauljenih voda i emulzija. Tom preduzeću je privremeno zabranjen tretman sirovina koje se koriste za proizvodnju "oplatola", koji sadrži sadrži otrovni fenol, i korišćen je za premazivanje zidova pomenutih zgrada.

Pantelić je dodao da je inspekcija konstatovala određene nedostake, podnela dve prijave i praktično privremeno stopirala proizvodnju zbog neusaglašenosti sa dozvolom za tretman otpada.

"Ta dozvola je prilično stara... i potrebno je inovirati, odnosno ući u reviziju te dozvole", ukazao je Pantelić. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, prema njegovom objašnjenju, nije nadležna za kontrolu građevinskog materijala niti za njegovu ugradnju, kao ni za stavljanje tih proizvoda na tržište.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je 22. avgusta Građevinskoj direkciji Srbije da hitno obezbedi smeštaj za stanare naselja "Mileva Marić Ajnštajn" na Novom Beogradu, kako bi se otklonile pretnje po zdravlje ljudi.

To ministarstvo insistira i na utvrđivanju odgovornosti svih u ovom slučaju, posebno izvođača radova i kompanije "Ekosekund", jer su prilikom gradnje koristili, odnosno, prometovali materijal koji u sebi sadrži povećane koncentracije fenola, uz poziv tužilaštvu da reaguje u ovom slučaju.

Kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali, Ministarstvo je nedavno objedinilo rad svih inspekcijskih službi i pojačalo kontrole. Rad inspekcijskih službi će se ocenjivati i ovakvi propusti više neće biti mogući. Ministarstvo građevinarstva je podsetilo da je Antikorupcijski tim prethodnog Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine već prosleđivao dokumentaciju tužilaštvu zbog sumnji na nepravilnosti prilikom korišćenja podsticajnih sredstava namenjenih preduzećima koja se bave preradom otpada, među kojima je i firma "Ekosekund".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track