JEDNOGLASNO: Most Zemun-Borča dobio novi naziv Pupinov most!
Foto: Beta

Skupština grada

JEDNOGLASNO: Most Zemun-Borča dobio novi naziv Pupinov most!

Beograd -
Predsednica Komisije Jasmina Mitrović Marić rekla je da su ime mosta izabrali Beograđani i da je to logično u godini u kojoj se proslavlja 160 godina od njegovog rođenja

BEOGRAD - Most Borča - Zemun od danas nosi ime velikog srpskog naučnika i pronalazača Mihaila Pupina.To su danas jednoglasno odlučili odbornici Skupštine grada Beograda, usvojivši predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu.

Predsednica Komisije Jasmina Mitrović Marić rekla je da su ime mosta izabrali Beograđani u okviru kampanje koja je sprovedena preko TV Studio B.

„Napravili smo kampanju preko TV Studio B u kojoj su Beograđani birali kako treba most da se zove i kako smo ocekivali pobedio je Mihailo Pupin. To je logično u godini u kojoj se proslavlja 160 godina od njegovog rođenja“, rekla je Mitrović Marić u obraćanju odbornicima.

Pupin je čovek, dodala je, koji nas uči dobroti, posvećenost, nauci i pedagogiji.Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je veoma važno da se projekti koje je u svom mandatu zapocela DS da se oni završe u roku.

"To je u interesu svih građana u Beogradu. Mislim da je veoma značajno da ono što čini grad Beograd bude podrzano od strane svih odbornika“, rekao je Božović i istakao da je Pupin Srbin koji je imao najbogatiju biografiju.

Odborniciama se obratio i Radomir Naumunov ispred DSS i rekao da je vrlo važno da velikani kao što je Pupin „koje smo iznedrili“ ulaze u geografske pojmove, podsećajući da je vlada 2006. godine aerodromu dala ime po još jednom srpskom velikanu Nikoli Tesli i da će ta odbornička grupa podržati predlog.

"Ovo je svečan trenutak i odbbornici svi treba da podrže ime tog mosta“, kazao je Naumov.

Zoran Alimpić iz DS kritikovao je način izbora imena mosta istakavši da se ne zna ni koliko je građana glasalo za predlog da ovaj most nosi Pupinovo ime.

"Zašto se ime biralo samo elektronskim putem kad nemaju svi građani tu mogućnost i da li je bilo još predloga?“, upitao je Alimpić.

Na to mu je Mitrović Marić odgovorila da ne treba sumnjati da su građani sami izabrali ime mosta Zemun-Borča.

„Došli su nam predlozi od razlicictih udruženja, fondacija, građana. Nemojte sumnjati da su građani birali“, rekla je ona i dodala da nisu lobirali da se taj most zove Pupinov.

Komisija je predlog skupštini poslala na inicijativu građana Beograda da se taj most nazove po svetki poznatom naučniku.Gradsko veće grada Beograda na sednici održanoj početkom septembra razmatralo je Predlog rešenja o dodeli naziva mostu preko Dunava i na predloženo rešenje dalo je pozitivno mišljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track