KOLAPS U CENTRU GRADA: Studenti predali zahteve ministarstvu prosvete!
Foto: Sanja Ilić

Protestna šetnja

KOLAPS U CENTRU GRADA: Studenti predali zahteve ministarstvu prosvete!

Beograd -
Studenti okupljeni oko dva udruženja krenuli su prema Ministarstvu prosvete da izraze neslaganje sa zakonom o visokom obrazovanju

BEOGRAD - Oko 800 studenata okupljenja oko udruženja Studentski front i Savez studenata beograda krenuli su danas oko 14 časova na protestnu štenju do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.

16.07 - Predstavnici Studentskog fronta i Saveza studenata Beograda predali su danas zahteve Ministarstvu prosvete Srbije u kojima pored ostalog traže šest ispitnih rokova, produženu godinu, odnosno apsolventski staž finansiran iz budžeta kao i do sada. Studenti traže i odustajanje od smanjenja budžetskih kvota za master i ukidanje ograničenja roka za master

14.55 - Oko 800 studenta krenuli ulicom Kralja Milana prema zgradi vlade. Studenti uzvikuju : "Verbiću odlazi".

14.50 - Jedan od predvonika prostesta tokom šetnje pozvao je sve prolaznike da im se pridruže

" Vi se naši roditelji, vi ste naša braća i ovo je naša borba", rekao je jedan od studentskih lidera.

Foto: Sanja Ilić
Foto: Sanja Ilić

Protest i potpisivanje peticije organizovali su Samoorganizovani studentski pokret i Studentski front koji tvrde da je Filozofski fakultet već šest dana pod blokadom i da se ne dozvoljava obavljanje nastave u učionicama, dok je istovremeno omogućeno funkcionisanje šaltera i biblioteke.

Predstavnici Studentskog fronta, koji nisu želeli da se predstave imenom i prezimenom, jer kako kažu nastupaju u ime organizacije, a ne u svoje lično ime, tvrde da će fakultet biti blokiran do ispunjenja zahteva i dok uprava fakulteta ne bude htela da ih sasluša. Njihovi zahtevi se odnose samo na Filozofski, a ne na druge fakultete.

Oni traže da se budućim studentima, kao i do sada, prijavljevanje više od 60 bodova ne naplaćuje, kao i da se ne oduzima mogućnost prijavljivanja više od 70 bodova.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Studenti traže vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ispunili uslov za budžet upisujući četvrtu godinu. Zahtevaju i da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a da se druga i svaka naredna ispitna prijava plaća 100 dinara, a ne kao do sada 420 dinara.

Jedan od zahteva je i da studenti koji su upisali fakultet 2006. godine nastave studiranje po statutu iz te godine.

Studenti su krenuli sa Platoa filozofskog fakulteta sa transparentima: znanje nije roba, lopovi, lopovi.

Kolona se kreće preko Trga republike, a saobraćaj na ovom potezu je blokiran.

Uskoro opširnije

( S.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track