Mali: Ako pokrenemo građevinarstvo, pokrenućemo celu privredu
Foto: Tanjug

Najavio izmene Zakona o planiranju i izgradnji

Mali: Ako pokrenemo građevinarstvo, pokrenućemo celu privredu

Beograd -
Gradonačelnik Beograda je rekao i da Grad Beograd želi da finansira projekte, ne kao prethodna vlast kroz zaduživanje, već kroz javno privatna partnerstva i pronalaženje partnera koji bi sa gradom radili na projektima poput rešavanja pitanja deponije Vinča i izgradnje podzemnih garaža

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će se, ukoliko se pokrene građevinska industrija, pokrenuti cela srpska privreda, a za to je, dodao je, neophodno i brže izdavanje građevinskih dozvola. Mali je, nakon radnog ručka sa članovima i partnerima NALED-a, istakao da Grad Beograd čini do 39 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

"Ako uspemo da ga pokrenemo, pokrenućemo Srbiju, posebno građevinsku industriju", rekao je Mali novinarima dodajući da je Vlada Srbije krenula na reformski put donošenjem zakona o stečaju, o privatizaciji i o radu. On je najavio izmene Zakona o planiranju i izgradnji, ocenivši da su one za Beograd možda i najbitnije, jer je najveći deo građevinskih aktivnosti vezan za prestonicu Srbije.

Mali je rekao i da Grad Beograd želi da finansira projekte, ne kao prethodna vlast kroz zaduživanje, već kroz javno privatna partnerstva i pronalaženje partnera koji bi sa gradom radili na projektima poput rešavanja pitanja deponije Vinča i izgradnje podzemnih garaža.

"Po brzini izdavanja građevinskih dozvola Srbija zaostaje na listi konkurentnosti za drugim zemljama i to mora da se popravi", naglasio je gradonačelnik, dodajući da zato Grad, sa predstavnicima vlade, intenzivno radi na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.Mali je dodao da ostaje na raspolaganju NALED-u i njenim članicama, kao i ljudima iz drugih lokalnih samouprava, i tom kontekstu naveo da je Grad Beograd uradio stvari koje mogu da budu primer drugim lokalnim samoupravama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track