MALI: DS iznosi neistine o renoviranju zgrade Geozavoda!
Foto: Nemanja Pančić

Polemika

MALI: DS iznosi neistine o renoviranju zgrade Geozavoda!

Beograd -
Neka kažu jasno da im je krivo zato što je obezbeđena donacija od 2,7 miliona evra za adaptaciju jedne od najlepših zgrada u Beogradu, a da oni nisu bili sposobni da urade to 13 godina i da im zato smeta obnova Beogradske zadruge", rekao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, reagujući na stavove Demokratske stranke da je zdanje Geozavoda renovirano bez tenderske procedure što, kako tvrde, nije u skladu sa Zakonom o budžetu i o javnim nabavkama, da je ta partija izrekla niz neistina.

U saopštenju gradonačelnika Beograda podseća se da se Zakon o javnim nabavkama primenjuje na nabavke dobara, usluga i radova kada se finansiraju iz javnih sredstava.

Takođe, po zakonu o budžetskom sistemu, javna sredstva su sredstva pod kontrolom države, lokalnih vlasti i organizacija za obavezno socijalno osiguranje, naveo je Mali.

"Arapski investitor je dao gradu Beogradu donaciju u radovima koji su urađeni prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika i pod njegovim nadzorom. Prema našem zakonu, u slučaju donacije, a koja pri tom i nije donacija u novcu već u radovima, koji su direktno finansisirani od donatora, ne radi se o sredstvima pod kontrolom države ili lokalne vlasti niti je država, odnosno lokalna vlast tim sredstvima raspolagala.

Takođe, donator ovih sredstava nema status naručioca, te nije ni obveznik primene Zakona o javnim nabavkama kada finansira radove", istakao je Mali.

Gradonačlenik Beograda je naveo da je "zastrašujuća činjenica" koliko je neistina izrekla Demokratska stranka u saopštenju, ističući da "nije njegovo da sudi" da li je to posledica nepoznavanja zakona ili elementarnog neznanja.

Mali je pozvao Demokratsku stranku da jasno kaže da ne želi da se obnovi zgrada Beogradske zadruge.

"Neka kažu jasno da im je krivo zato što je obezbeđena donacija od 2,7 miliona evra za adaptaciju jedne od najlepših zgrada u Beogradu, a da oni nisu bili sposobni da urade to 13 godina i da im zato smeta obnova Beogradske zadruge", rekao je gradonačelnik Beograda.

On je zamolio da se na Zakon o javnim nabavkama "ne pozivaju oni koji su preko Apotekarske ustanove Beograd nabavljali godinama lekove bez primene tog istog zakona i pri tom trošili novac prikupljen od doprinosa za zdravstveno osiguranje (javna sredstva), što je više puta potvrdila i DRI u svojim nalazima".

"Na Zakon o javnim nabavkama se pozivaju oni koji su ucenjivali institucije da će pacijenti ostati bez lekova ako moraju da nabavljaju lekove u skladu sa zakonom.

Neka se Demokratska stranka ne brine za poštovanje zakona. Za razliku od njih mi zakon poštujemo i radimo iskljucivo u interesu građana", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja