MALI: Pokrenuta inicijativa za restauraciju 10 fasada spomenika kulture!
Foto: Nemanja Pančić

Povratimo stari sjaj

MALI: Pokrenuta inicijativa za restauraciju 10 fasada spomenika kulture!

Beograd -
Beograd ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i veliki broj objekata koji su spomenici kulture pod zaštitom države, a čije stanje nije baš najsjajnije, a inicijativa grada je da vratimo sjaj koji su ti spomenici nekad imali, kazao je Mali

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas inicijativu grada o restauraciji deset fasada spomenika kulture pod zaštitom države i pozvao donatore kako bi se tim spomenicima vratio sjaj.

"Beograd ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i veliki broj objekata koji su spomenici kulture pod zaštitom države, a čije stanje nije baš najsjajnije, a inicijativa grada je da vratimo sjaj koji su ti spomenici nekad imali", kazao je Mali novinarima u Beogradu.

On je istakao da je za tih deset fasada gotova sva tehnička dokumentacija, te da su prikupljene sve potrebne saglasnosti.

"Najviše bih voleo da Grad može to da uradi sam, ali to nažalost nije moguće zbog teške finansijske situacije. Upućujemo poziv svim investitorima, pojedincima i kompanijama da ulože u spomenike", dodao je Mali.

Gradska vlast je do sada locirala 32 fasade, a gradonačelnik je rekao da će restauracija učiniti Beograd boljim kako za građane, tako i za posetioce.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da Gradska uprava želi da uvede praksu donatorstva u kulturu, te da će se na taj način raditi i Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici. Za restauraciju fasada potrebno je od šest do 15 miliona dinara u zavisnosti od toga koja zgrada je u pitanju.

Gradski arhitekta Milutin Folić rekao je da je ovo samo početak postavljanja temelja za rešavanje problema uređenja grada. Objekti čije fasade je potrebno restaurirati su Kopitareva gradina, objekat u Cara Dušana 65, Pop Lukinoj 53, Kuća inženjera Pavla Horvata, Kuća pukovnika Elezovića, Kuća Luke Ćelovića, zgrada Penzionog fonda Beočinske fabrike cementa, Vučina kuća na Savi, Kuća Milana A. Pavlovića i Avijatičarski trg u Zemunu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track