MALI: Sprečili smo bankrot Beograda!
Foto: Tanjug

100 DANA GRADSKE VLASTI

MALI: Sprečili smo bankrot Beograda!

Beograd -
Mali je istakao da je nova gradska vlast zatekla grad opljačkan i opterećen skupim projektima."Nova vlast je, prvi put posle nekoliko godina, donela realan budžet, opredelivši se da troši koliko ima, bez novih zaduživnja, i počela finansijsku konsolidaciju gradskih javnih preduzeća

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas rezultate privih sto dana rada gradske vlasti i naglasio da bi glavni grad bankrotirao da krajem aprila nije promenja vlast, jer je zatečen dug od 1,1 milijardu evra.

Mali je istakao da je nova gradska vlast zatekla grad opljačkan i opterećen skupim projektima."Nova vlast je, prvi put posle nekoliko godina, donela realan budžet, opredelivši se da troši koliko ima, bez novih zaduživnja, i počela finansijsku konsolidaciju gradskih javnih preduzeća", izjavio je Mali.

Zatečeno stanje bilo veoma loše

Mali je sumirajući rezultate prvih 100 dana rada gradske vlasti, nabrojao rezultate koji su postignuti u tom periodu, navodeći da je zatečeno stanje, kada su preuzeli grad, bilo veoma loše i da je premašilo njegova očekivanja."Ni danas se ne zna sa koliko i kojom imovinom raspolaže grad Beograd"", rekao je gradonačelnik i dodao da su u prošlosti mnoge odluke donete na štetu grada.

On je ocenio i da je grad bio "opljačkan, opterećen skupim projektima i lošim rukovođenjem" i da nije imao budžet koji raste i politiku kojom se građanima obezbeđuje više radnih mesta.

"Da nije promenjena vlast u Beogradu i politika kojom se vodio grad, da nisu promenjeni direktori javnih preduzeća... grad bi bankrotirao. Mi nismo imali šta da nasledimo i nastavimo osim dugova i morali smo da vadimo "kestenje iz vatre, rekao je Mali u Starom dvoru.

Govoreći o rezultatima rada Gradske vlasti, on je rekao da je budžet prvi korak ka konsolidaciji gradskih finansija, da predviđa da se potroši onoliko koliko se zaradi, ali i u kome su veće kapitalne investicije nego prethodnih godina.On je rekao da je u prvih šest meseci ove godine vraćeno 2,5 milijardi dinara dospelih obaveza, a da će do kraja godine biti vraćeno ukupno 5,6 milijardi.

Mali je napomenuo da je budžet prvi korak ka konsolidaciji gradskih finansija koju očekuje do kraja 2016. godine.Govoreći o javnim preduzećima, on je rekao da za njih postoji plan konsolidacije i restrukturiranja i da su te mere već započete, te da se prvi rezultati očekuju do kraja godine, a kraj konsolidacija do kraja sledeće.

Kada je reč o Bogradu na vodi, Mali je rekao da je do juče odneseno 13 kilometara šina, porušeno pet nelegalnih objekata, da se rešavaju imovinsko pravni odnosi, a da će u septembru prostorni plan koji obuhvata taj projekat, biti stavljen na javni uvid.

Gradonačelnik je najavio da do kraja 2016. i početka 2017. godine očekuje završetak radova na Prokopu što će omogućiti da se krene sa drugom fazom Beograda na vodi.Naveo je i da izgradnja metroa ostaje strateško opredeljenje gradske vlasti i da očekuje da krajem avgusta ili početkom septembra francuska delegacija dođe u Beograd u vezi sa tim projektom za koji postoji mogućnost da se finansira kroz koncesije.

Ugrožene kategorije nisu trpele smanjenje budžeta

Kada je reč o socijalnoj politici, Mali je podvukao da ugrožene kategorije stanovništva nisu trpele od smanjenja budžeta.

Prema njegovim rečima, Gradska vlast je izmirila dugove prema zaposlenim i nezaposlenim porodiljama kojima je prethodno rukovodstvo ostalo dužno 108,8 miliona dinara.

Mali je nabrojao i da su izgrađena dva nova vrtića , a da se do septembra očekuje i vrtić u naselju Stepa Stepanović, kao i da se radi na OS S ""Danilo Kiš"" u tom naselju.

Uvećan budžet za kulturu

Gradonačelnik je rekao i da je uvećan budžet za kulturu, da su raspisani konkursi za direktore javnih preduzeća čiji se izbor može ocekivati u septembru, kao i da je Gradska uprava postala pravi servis građana.

"Obećali smo Beograđanima da ćemo se truditi da opravdamo poverenje i trudimo se da budemo dobri domaćini, a ne rasipnici kao prethodna gradska vlast "", rekao je Mali dodajući da sadašnje rukovodstvo prestonice želi da Beograd postane moderan, evropski grad.

On je zaključio da je zadovoljan onim što je učinjeno za prvih 100 dana rada i da Beograd konačno ima domaćinsku vlast koja o njemu vodi računa kao o svojoj kući i svaog dana se trudi da uradi nešto za dobrobit Beograđana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track