MALI: Sređivanje priobalja kao korak da se vrati građanima!
Foto: Nemanja Pančić

Savski amfiteatar

MALI: Sređivanje priobalja kao korak da se vrati građanima!

Beograd -
Sklanjanje tih brodova je, s jedne strane, deo raščišćavanja Savskog amfiteatra, a sa druge strane predstavlja uvođenje reda u priobalje Beograda s obzirom da ti brodovi tamo stoje godinama i decenijama unazad, rekao je Mali i naveo da polovina tih brodova nije u plovnom stanj

OBRENOVAC - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se radi na raščišćavanju priobalja i uklanjanju brodova na prostoru Savskog amfiteatra, ali i na uvođenju reda u oblasti postavljanja plovnih objekata.

Mali je novinarima u Obrenovcu rekao da je od 50-ak brodova više od pola već sklonjeno, a u sledećih nekoliko nedelja biće uklonjeni skoro svi.

"Sklanjanje tih brodova je, s jedne strane, deo raščišćavanja Savskog amfiteatra, a sa druge strane predstavlja uvođenje reda u priobalje Beograda s obzirom da ti brodovi tamo stoje godinama i decenijama unazad", rekao je Mali i naveo da polovina tih brodova nije u plovnom stanju.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o brodovima koji su u vlasništvu preduzeća Ivan Milutinović - PIM ili Bagersko-brodarskom preduzeću Beograda, a te firme imaju i druge lokacije gde mogu da drže brodove.

Gradonačelnik je rekao i da je brod hotel koji je bio postavljen u blizini Kule Nebojša pomeren, naglašavajući da nije jednostavno uvesti red u nelegalnu gradnju i u postavljanje nelegalnih plovila na obalama i Dunava i Save.

Mali smatra da je uklanjanjem broda-hotela poslata jasna poruka da se nelegalno postavljeni objekti neće tolerisati, a u tom kontekstu, Grad priprema pravilnik koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine i koji će definisati uslove i kriterijume koje vlasnici splavova moraju da ispune kako bi imali pravo na takve objekte na teritoriji grada.

Navedeni pravilnik bi, dodao je gradonačelnik, mogao da stupi na snagu 1. januara 2016. godine, kako bi se vlasnici splavova pripremili za neophodne kriterijume.Gradska vlast, prema njegovim rečima, želi da očisti priobalje i da ga vrati onima kojima je ono najbitnije, a to su građani Beograda.

"Krajnji rezultat svega toga treba da bude da ta obala i taj deo obale Save, koji je sada pun đubreta i starih olupina, očisti koliko može i da se vrati Beograđanima na korišćenje", zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track