MALI: U 2015. samit gradonačelnika gradova regiona u Beogradu
Foto: Nemanja Pančić

Zadatak bolja saradnja

MALI: U 2015. samit gradonačelnika gradova regiona u Beogradu

Beograd -
Mali je precizirao da se u prvom kvartalu 2015. godine, u februaru ili martu, može očekivati samit gradonačelnika svih glavnih gradova u regionu, poput Ljubljane, Zagreba, Tirane, Atine, Sofije, Bukurešta, Budimpešte, Skoplja, Beograda kao domaćina

BEOGRAD - Samit gradonačelnika glavnih gradova regiona trebalo bi da bude održan početkom sledeće godine u Beogradu, najavio je gradonačelnik Siniša Mali.

Mali je precizirao da se u prvom kvartalu 2015. godine, u februaru ili martu, može očekivati samit gradonačelnika svih glavnih gradova u regionu, poput Ljubljane, Zagreba, Tirane, Atine, Sofije, Bukurešta, Budimpešte, Skoplja, Beograda kao domaćina...

"Želja nam je da u Beogradu imamo samit gradonačelnika glavnih gradova regiona kako bi napravili osnov za njihovu bolju privrednu, ekonomsku, kulturnu i sportsku saradnju, a to je ono što nam je nedostajalo do sada", smatra Mali.

Ističući da je cilj da Srbija bude regionalni lider u mnogim stvarima, Mali je rekao da nema razloga da Beograd, kao prestonica, ne bude takođe lider u međunarodnoj i drugim oblicima saradnje glavnih gradova.

Mali se osvrnuo i na samit 16 lidera zemalja centralne i istocne Evrope koji će u decembru biti održan u Beogradu, navodeći da je to još jedna važna stvar i mogućnost, ne samo za promociju Srbije kao stožera ekonomskog razvoja u regionu i centralnoj Evropi, nego i za Beograd.

On je istakao da će samit za Beograd, kao domaćin, doprineti, međunarodnoj saradnji, ali i prepoznatljivosti grada, što je nedostajalo u prethodnom periodu.

On je podsetio i da je razgovarao sa gradonačelnikom Moskve, da je u toku proces pregovora oko ugovora o saradnji između dva grada, koji bi trebalo da bude potpisan 19. ili 20. oktobra kada se očekuje i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina."Želim da Beograd uzdignem na viši politički nivo značaja u odnosu na glavne gradove u regionu, ali i da učimo iz iskustva gradova koji su nešto drugo uradili u odnosu na nas ili su korak, dva ispred, a kako ne bi pravili greške", objasnio je.

Mali je zaključio da je to dobar pristup i da iz svega toga može mnogo da se nauči, kako Beograd, tako i drugi gradovi od njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track