MALI: Vrata Skupština grada otvorena za borce SUBNOR!
Foto: Nemanja Pančić

Slavni nosioci prošlosti

MALI: Vrata Skupština grada otvorena za borce SUBNOR!

Beograd -
Ovo je trenutak, ali i naša obaveza da se setimo svih koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, i vi ćete uvek imati podršku Grada i možete da dođete kad god poželite jer je ovo vaša kuća, rekao je Mali na početku sastanka članovima SUBNOR-a

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas na sastanku s delegacijom SUBNOR-a da su vrata Skupštine grada uvek otvorena za "slavne nosioce naše prošlosti".

"Ovo je trenutak, ali i naša obaveza da se setimo svih koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, i vi ćete uvek imati podršku Grada i možete da dođete kad god poželite jer je ovo vaša kuća", rekao je Mali na početku sastanka članovima SUBNOR-a.

Predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević zahvalio je gradonačelniku, jer je "svojim ponašenjm i održavanjem vojne parade promenio odnos društva i vlasti prema borcima". "Danas je odnos vlasti prema borcima onakav kakav je trebalo da bude i prethodnih decenija", ocenio je Zečević.

Na sastanku su bila dva narodan heroja - Dana Milosavljević i Stevan Opačić, 17 predstavnika SUBNOR-a, gradski menadzer Goran Vesić, a jedan od oslobodioca, pukovink u penziji Đorđe Bujar opisao je kako je izgledalo oslobođenje Beograda.

On je kazao da je kao borac Druge proleterske brigade stigao u Beograd, odnosno u Kumodraž 14. novembra. "Naš zadatak je bio da otkrijemo sakrivene Nemce i uhapsimo ih. To smo uz pomoć omladine i učinili, ali je bilo veoma teško. Tri sata smo se borili za jednu kuću", podsetio se Đrođe Bujar koji je u to vreme imao 18 godina. Istakao je da se još seća i brobe u Krunskoj ulici, kada su ih napali Nemci skriveni u bunkeru, a poginulo je šest njegovih prijatelja.

"Najteže je bilo da se pređe preko Trga Republike, to nikako nismo mogli i 17. oktobra smo dobili naredbu da se vratimo u Kumodraž, gde je neprijatelj nadirao iz Smederava. Tu je bila zaista velika borba, cela jedna baterija je poginula, gazili smo po telima", kazao je on. Oslobođene je dočekao u Marinkovoj bari, iako je u prvi mah od pucnjave pomislio da je počeo novi napad.

"Kada smo shvatili da su pucnji ispaljeni zbog oslobođenja i mi smo ga proslavili. Jedan od oslobodioca iz Rakovice doneo je brašno od kojeg smo napravili uštipke, našli smo i neki kajmak, pa smo se fino počastili", rekao je Đorđe Bujar.

Nakon sastank sa gradskim funkcionerima, predstavnici SUBNOR-a održali su svečanu sednicu u Skupštini grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track