NOVO RUHO BEOGRADA: Obnavljaju se Terazijska padina i Pionirski park
Foto: Beoinfo

Godišnjica Zelenila Beograd

NOVO RUHO BEOGRADA: Obnavljaju se Terazijska padina i Pionirski park

Beograd -
Devojački park u ulici kralja Milana, čija je rekonstrukcija počela 21. avgusta, biti završen do 11. novembra. U tom parku su izgrađeni platoi za miran odmor, a na najvisem platou je postavljen spomenik poslednjem ruskom caru, Nikolaju II Romanovu

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće (JKP) "Zelenilo Beograd" obeležilo je danas 85 godina rada i najavilo da sledeće godine planira rekonstrukciju Terazijske padine i Pionirskog parka u Beogradu.

"U slučaju da to realizujemo, grad Beograd će imati zaokruženu celinu sa desetak reprezentativnih parkova, kojih se ne bi postidele vodeće svetske metropole", rekao je generalni direktor JKP "Zelenilo Beograd" Slobodan Stanojević na obeležavanju jubileja.

On je kazao da će Devojački park u ulici kralja Milana, čija je rekonstrukcija počela 21. avgusta, biti završen do 11. novembra. U tom parku su izgrađeni platoi za miran odmor, a na najvišem platou je postavljen spomenik poslednjem ruskom caru, Nikolaju II Romanovu.

Prema Stanojevićevim rečima, drugi veliki projekat koji je pri kraju jeste rekonstrukcija parka Miljakovački izvori u Rakovici. U tom parku su, između ostalog, završeni radovi na sanaciji pešačkih staza i postavljeno 25 novih klupa.Gradska sekretarka za komunalno-stambene poslove, u okviru kog posluje "Zelenilo Beograd", Nina Jandrić izrazila je zadovoljstvo zbog uređenja "urbanih džepova" (gradski prostor malih dimenzija s velikom upotrebnom, socijalnom i ekološkom vrednošću).

Prema njenim rečima, "Zelenilo Beograd" je uredilo do sada dva "urbana džepa" na Vračaru. Novina u Beogradu je uređenje platoa Đoke Vještice ispred "Beograđanke", gde je prvi put u Srbiji napravljen "zeleni zid", kazala je Jandrićeva.

Ona je navela da su radnici "Zelenila Beograd" bili angažovani i na saniranju posledica od majskih poplava, i dodala da je ove godine zbog obilnih kiša bilo 70 odsto više posla kod kosidbe trave. Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević kazao je da je gradska uprava zadovoljna rezultatima koje postiglo JKP "Zelenilo Beograd" i ocenio da je "to jedno od najboljih preduzeća u okviru gradskog komunalnog sistema, i da ima impresivne rezulate".

Na obeležavanju jubileja rečeno je da su Sekreterijat za komunalne i stambene poslove i JKP "Zelenilo Beograd" ove godine pokrenuli zajedničku akciju "Uredimo zajedno" koja podrazumeva uključivanje građana u uređenje i održavanje površina. Do sada je u devet gradskih opština ozelenjeno 94 površina."Zelenilo Beograd" 12 godina organizuje i akciju "Za zeleni Beograd", u okviru koje se biraju najbolje zelene površine u pet kategorija.

"Zelenilo Beograd" je ove godine uredilo i 14 dečijih igrališta, zasadilo 800.000 cvetnog rasada i 2.750 stabala.JKP "Zelenilo Beograd" će sutra, povodom 22. oktobra, dana osnivanja preduzeća, zasaditi u Pioniorskom parku srebrne smrče i tradiconalno poklanjati Beograđanima sadnice retkih dekorativnih vrsta drveća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track