OBRENOVAC: Uručena pomoć poljoprivrednim gazdinstvima
Foto: Tanjug

Posle majskih poplava

OBRENOVAC: Uručena pomoć poljoprivrednim gazdinstvima

Beograd -
Ministarka poljoprivrede precizirala da je 128 tona stočne hrane namenjeno za 400 malih poljoprivrednih gazdinstava u Obrenovcu, a da će u narednom periodu biti podeljeno 2.180 tona stočne hrane za više od 6.800 gazdinstava iz 24 opštine
1 / 4 Foto: Tanjug

OBRENOVAC - Malim poljoprivrednim gazdinstvima iz opštine Obrenovac, koja su bila pogođena majskim poplavama, danas je uručena pomoć u stočnoj hrani, koja je pribavljena sredstvima EU, UN i bilateralnih donatora. Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković precizirala je da je 128 tona stočne hrana namenjeno za 400 malih poljoprivrednih gazdinstava u Obrenovcu, a da će u narednom periodu biti podeljeno 2.180 tona stočne hrane za više od 6.800 gazdinstava iz 24 opštine.Ona je novinarima, posle razgovora sa predstavnicima opštine i volontera koji učestvuju u distribuciji pomoći, rekla da je ukupna vrednost danas stočne hrane koja će biti dostavljena poljoprivrednim gazdinstvima 540.000 dolara. Ministarka poljoprivrede je podsetila da je EU izdvojila ukupno osam miliona evra pomoći za otklanjanje posledica poplava, koja će biti utrošena i na pomoć u grlima domaćih životinja, sadnicama, košnicama, ratarskom repromaterijalu...Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je početak raspodele pomoći početak "konkretne faze" u borbi protiv posledica katastrofalnih majskih poplava.

"Mala domaćinstva imaju najveće probleme, ali danas je samo početak velikog programa pomoći u ovom sektoru, jer poljoprivreda je jedan od tri najprioritetnija sektora u saradnji EU sa Srbijom, a bavimo se i lokalnim infrastrukturnim projektima, kao što su škole, kao i obnovom privatnih kuća" objasnio je Devenport. EU jeste najveći partner Srbije u ovoj borbi. Sada je reč o konkretnoj pomoći najugroženijim građanima, ne samo u Obrenovcu, već i u ostalim pogođenim opštinama.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio je donatorima na pomoći koju pružaju ugroženim srpskim građanima i opštinama, i precizirao da će svako gazdinstvo dobiti 320 kilograma stočne hrane.On je poručio je da će grad i opština Obrenovac nastaviti da svakodnevno budu angažovani kako bi šteta u toj opštini bila što pre sanirana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track