OD DANAS ZVANIČNO: Koča Popović i Peko Dapčević dobili svoju ulicu!
Foto: Marina Lopičić

Skupština grada

OD DANAS ZVANIČNO: Koča Popović i Peko Dapčević dobili svoju ulicu!

Beograd -
Zagrebačka ulica u Beogradu od danas se zove Ulica Koče Popovića, a kao razlog preimenovanja nadležni su na sednici istakli da je porodici Koče Popovića pripadao veći deo zgrada u Zagrebačkoj i da je on tu rođen, dok je kroz Kumodrašku i njenu okolinu prošla Crvena armija

BEOGRAD - Zagrebačka ulica u Beogradu od danas će se zvati Ulica Koče Popovića, a deo Kumodraške Bulevar Peka Dapčevića, odlučila je Skupština grada, koja je takođe osnovala i Službu za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki.

Nadležni su na sednici istakli da je porodici Koče Popovića pripadao veći deo zgrada u Zagrebačkoj i da je on tu rođen, dok je kroz Kumodrašku i njenu okolinu (Bulevar oslobođenja) prošla Crvena armija.

Deo Kumodraške koji je promenio ime prostire se od raskrsnice sa Darvinovom do Vojvode Stepe.Predsednica Komisije za imenovanje trgova i ulica Jasmina Mitrović-Marić istakla je da slavne vojskovođe zaslužuju zahvalnost za dela kojima su oslobodili Beograd i da je trebalo još ranije da dobiju ulice.

Odbornici DS su rekli da podržavaju da Peka Dapčević i Koča Popović imaju ulica u Beogradu, ali da se ne slažu da se promeni ime baš Zagrebačke ulice, jer je to neprimereno.

U DS smatraju da će se grad „previše ogrešiti o Koču Popovića ako promene ime Zagrebačke“, jer se on zalagao za bratsvo i jedinstvo.

Šef odbornika DS Balša Božović smatra da Koča Popović treba da dobije neku drugu ulicu u Beogradu, a ne Zagrebačku, te da ne bi voleo da se pogoršaju odnosi Beograda i Zagreba.

Foto: Crnogorska partija
Foto: Crnogorska partija

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević smatra da se ispravlja istorijska nepravda prema ljudima koji su oslobodili Beograd time što se danas ulicama daju njihova imena.Mitrović-Marić je poručila odbornicima DS: „Imajte vere da nam naši susedi Zagrepčani neće spočitavati što smo tu ulicu nazvali po čoveku koji je tu rođen“ i dodala da se Beogradu ne može osporavati kosmopolitski duh.

Skupština grada osnovala je i Službu za centralizovane javne nabavke radi racionalnijeg trošenja budžetskih sredstava od strane naručilaca čiji je osnivač grad, poput sekretarijata, gradskih preduzeća...Služba će sprovoditi postupak centralizovanih javnih nabavki za potrebe organizacionih jedinica gradske uprave, ustanova, JKP, i ostalih preduzeća i organizacija čiji je osnivač grad.

Sredstva za finansiranje rada službe obezbeđuju se u budžetu, a odluka o osnivanju je, kako je navedeno u obrazloženju, doneta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track