OSAM MILIONA DINARA: Gradska čistoća popravila 137 podzemnih kontejnera!
Foto: Nebojša Mandić

Novi lični opis

OSAM MILIONA DINARA: Gradska čistoća popravila 137 podzemnih kontejnera!

Beograd -
Od 1.800 kontejnera, moramo popraviti gotovo polovinu. Neki imaju manja oštećenja, dok neki od njih uopšte više nisu u funkciji i moraće da budu zamenjeni, kaže Siniša Lazarević, vršilac dužnosti direktora "Gradske čistoće

BEOGRAD - Za nešto više od mesec dana radnici "Gradske čistoće” popravili su 137 podzemnih kontejnera.

Od tog broja, njih 40 dobilo je novi "lični opis”.

Nadzemni deo im je promenjen, sada je izrađen od inoksa, nerđajućeg materijala, otvor je proširen a poklopac se podiže pomoću papučice.

Gazište oko kontejnera je izrađeno iz jednog dela i kroz njega ne prolazi voda u spremište za smeće. Takođe, 11 starih podzemnih kontejnera preuređeno je tako da u njih mogu da se odlažu papir, metal i plastika.

"Dosadašnja prepravkakoštala je osam miliona dinara, ali prema nezvaničnim procenama veštaka, popravka i zamena svih oštećenih kontejnera koštaće oko 1,5 miliona evra. Tačnu cenu znaćemo tek kada Gradski zavod za veštačenje da zvaničnu procenu", kaže Siniša Lazarević, vršilac dužnosti direktora "Gradske čistoće”.

U ovom preduzeću planiraju da saniraju sve oštećene podzemne kontejnere.

"Od 1.800 kontejnera, moramo popraviti gotovo polovinu. Neki imaju manja oštećenja, dok neki od njih uopšte više nisu u funkciji i moraće da budu zamenjeni. Zbog toga je u planu da se u narednih mesec dana raspiše javna nabavka za kupovinu podzemnih kontejnera. Oni će biti ugrađivani na mestu neupotrebljivih", rekao je Lazarević.

Kako je objasnio, nije planirano da se podzemni kontejneri postavljaju na novim lokacijama u gradu.

"U Ulici vojvode Stepe, koja je trenutno u fazi obnove neće se postavljati podzemni kontejneri. Za tu ulicu predviđeni su takozvani džambo kontejneri. U njih staje 3,2 kubika smeća dok u klasični, poređenja radi, staje oko jedan kubik. Osim njih biće postavljena i reciklažna ostrva, odnosno kontejneri "specijalizovani” za papir, metal i plastiku", navodi Lazarević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track