OTKUPLJUJU SVE AKCIJE: Grad Beograd postaje jedini vlasnik PKB
Foto: Kurir

Sednica gradskog veća

OTKUPLJUJU SVE AKCIJE: Grad Beograd postaje jedini vlasnik PKB

Beograd -
Grad Beograd, kao kontrolni akcionar, ima oko 99,5 odsto osnovnog kapitala ovog preduzeću, PKB oko 0,224 odsto, a svi ostali oko 0,227 procenata akcija

BEOGRAD - Grad Beograd, kontrolni akcionar Poljoprivredne korporacije „Beograd" (PKB), otkupiće sve akcije tog preduzeća, jedan je od zaključaka današnje sednice Gradskog veća, a saopšteno je iz kancelarije Grada Beograda.

Na sednici je predložen zaključak o namerama Grada Beograda, kao kontrolnog akcionara PKB-a da otkupi akcije po zahtevima akcionara sa pravom glasa i prinudno otkupi sve deonice preostalih akcionara.

Grad Beograd, kao kontrolni akcionar, ima oko 99,5 odsto osnovnog kapitala ovog preduzeću, PKB oko 0,224 odsto, a svi ostali oko 0,227 procenata akcija.

U centralni registar depoa i kliringa hartija od vrednosti upisano je 623 akcionara PKB koji imaju oko 6,3 miliona akcija, a Grad Beograd bi trebalo da otkupi ukupno 14.497 akcija.

Na sastanku je predloženo i da se Katica Radosavljević, istraživač saradnik na Ekonomskom fakultetu ovlasti da u ime Grada glasa i učestvuje u radu Skupštine akcionara PKB u 2014. i 2015. godini.

"Rešenjem je predviđeno da punomoćnik grada s pravom da glasa učestvuje u radu i raspravi o pitanjima na dnevnom redu sednica, podnosi predloge i postavlja pitanja", navedeno je u saopštenju.

Gradsko veće je na današnjoj sednici predložilo i izmene i dopune programa korišćenja sredstava za finasiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Beograda za ovu godinu.Izgradnja trotoara na prolascima državnih puteva kroz naselja formulisana je na način kojim se oni ograničavaju isključivo na državne puteve, navedeno je u saopštenju.Međutim, kako dodaju, trenutna situacija na teritoriji Beograda ukazuje na potrebu za izgradnjom trotoara i na deonicama puteva koji prolaze kroz naseljena mesta, a koji nisu kategorisani kao državni putevi.

"Predloženom izmenom proširuje se mogućnost delovanja Saveta za bezbednost saobraćaja grada Beograda i na ovim deonicama puteva koji nisu kategorisani kao državni, a na kojima je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju", navedeno je u saopštenju.

Na sednici je predloženo i da se pokrene postupak pripajanja Privrednog društva „Jezero” Javnom preduzeću „Ada Ciganlija”.Veće je, takođe, utvrdilo i rebalanse programa poslovanja za 2014. za preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija”, „Gradska čistoća”, „Javno osvetljenje”, „Sava centar” i „Hipodrom Beograd”.

Na sednici je rešeno i da se izmeni osnivački akt JKP „Beograd-put”, data je saglasnost na statut Gradskog zavoda za veštačenja i na odluku o izmenama i dopunama Statuta Veterinarske ustanove „Veterina Beograd”. Ujedno je utvrđen predlog izmene rešenja Skupštine grada Beograda o određivanju predstavnika grada u Skupštini regionalne agencije za razvoj i evropske integracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track