POSLE 29 GODINA: Vojna parada u Beogradu u čast 20. oktobra?
Foto: KURIR

Godišnjica oslobođenja Beograda

POSLE 29 GODINA: Vojna parada u Beogradu u čast 20. oktobra?

Beograd -
Ako državni vrh donese takvu odluku, to biti prva vojna parada u Beogradu od 1985. Većina komandi i jedinica dobila je usmenu preporuku da počne s pripremama

vojna parada, Beograd, oslobođenje, BEOGRAD - Centralnu proslavu 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, zakazanu za 20. oktobar, mogla bi da uveliča i vojna parada.

List navodi i da konačna odluka da ulicama Beograda prodefiluju vojni ešeloni i tehnika još nije doneta, ali da se deo jedinica već priprema za svečanost, dodajući da će, ako državni vrh donese takvu odluku, to biti prva vojna parada u Beogradu od 1985. godine.

Prema saznanjima, radni plan centralne proslave podrazumeva i defile Vojske Srbije, a većina komandi i jedinica dobila je usmenu preporuku da počne s pripremama, s kvotama broja vojnika i oruđa koja će učestvovati u defileu.

Foto: Dragan Kadić

Glavu ulogu će, kako se navodi, imati Garda, čiji pripadnici već treniraju strojev korak i tačke za koje će biti zaduženi. U defileu će se naći i ešeloni Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i PVO, kao i delovi tehnike koju koristi Vojska Srbije.

Zvanično uvežbavanje u većini jedinica počeće prvih dana oktobra, do kada će biti poznato i mesto parade i kompletan scenario obeležavanja istorijskih datuma.

Oktobarska ceremonija biće održana u znaku dva velika povoda - 70. godišnjice oslobođenja Beograda od okupacije nacističke Nemačke i veka od početka Prvog svetskog rata.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track