SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Imenovani direktori javnih preduzeća u Beogradu!
Foto: Marina Lopičić

Generalni urbanistički plan Beograd 2012

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Imenovani direktori javnih preduzeća u Beogradu!

Beograd -
Odbornici će tokom zasedanja raspravljati o velikom broju predloga od direktoraj javnih preduzeća i ustanova kulture u gradu do poštravanja kazni za švercere u gradskom prevozu

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj će odbornici raspravljati o direktorima javnih preduzeća, generalnom planu "Beograd 2021." i kaznama za „švercere“ u gradskom prevozu počela je danas nešto pose 10 sati.

Skupština je imenovala danas 16 direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad, a na osnovu konkursa koji je rapisan 27.juna ove godine.

Za direktora Beogradskog vodovoda i kanalizacije imenovan je građevinski inženjer Svetozar Veselinović, dok je za direktora Beogradputa imenovan takođe građevinski inženjer Ivan Tejić.

Oni su imenovani na period četiri godine, kao i ostali direktori.

Tako je za direktora JP Pogrebne usluge imenovan magistar ekonomskih nauka Dragan Baltovski, za direktora Beogradskih elektrana matematičar Goran Aleksić, a za direktora Zelenila Beograd pravnik Slobodan Stanojević.

Direktor Gradske čistoće je inženjer rudarstva Miroslav Bogdanović, Gradskih pijaca doktor veterinarske medicine Ivan Sočo, GSP-a mašinski inženjer Željko Milković, a Parking servisa inženjer saobraćaja Andrija Čupković.

Prvo čovek Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda biće arhitekta Branislav Popović, dok će Studio B voditi novinar i ekonomista Ivana Vučićević.

Za direktora Ade Ciganlije imenovan je ekonomista Žarko Šormaz, a za direktora Sava centra mašinski inženjer Dragan Grgurević.

Direktor Beogradske tvrđave od danas je menadžer evropskog biznisa Nikola Kovačević, Beogradvoda Nenad Đinđić, a Javnog osvetljenja ekonomista Aleksandar Cincar Poposki.

Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je odbornike da podrže izbor navedenih 16 direktora, a da se dva predložena rešenja, za direktora Urbanističkog zavoda i Hipodroma ne usvoje jer nadležni ne mogu da garantuju da će oni dovoljno dobro raditi svoj posao.

Odbornici prilikom glasanja nisu izabrali direktore Urbanističkog zavoda Beograd i Hipodrom, a novi javni konkursi sprovešće se na način koji je propisan Zakonom.

Vesić je podsetio da je bio raspisan konkurs za 20 direktora gradskih javnih preduzeća, a dva konkursa, za Infostan i Gradsko-stambeno, nisu zatvorena jer najbolji kandidati nemaju dovoljan broj bodova.

On je izrazio uverenje da će direktori tih preduzeća biti izabrani na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.Vesić je podsetio da je na konkurs za direktore pristiglo ukupno 271 prijava, a najviše ih je bilo za Gradske pijace-32.

Na konkurs za Zelenilo Beograd prijavio se 21 kandidat, kao i za Gradsku čistoću, za Sava centar -18, Infostan 15, Stdui B- 4...

Vesić je rekao da su razgovori sa kandidatima obavljeni u julu i avgustu, a da je Komisija predložila po tri najbolja kandidata gradskom veću koje je dalje uputilo predloge Skupštini grada.

Odbornici SNS su rekli da je to prvi put da se direktori biraju na javnom konkursu, dok iz DS tvrde da je većina direktora izabrana na predlog SNS.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da se po prvi put raspravlja javno o direktorima gradskih preduzeća, što je dobra demokratska praksa.

U završnom obraćanju, Vesić je rekao da prethodni nisu bili izabrani na javnom konkursu nego javnim pozivom, te da je normalno u demokratskim društvima da direktore bira izabrana većina.

Objašnjavajući zašto su uglavnom izabrani dosadašnji vršioci dužnosti, Vesić je rekao da su oni iskoristili šansu i svojim radom pokazali da mogu uspešno da vode preduzeće. Kao primer naveo je Beogradski vodovod i kanalizaciju koji su iz svojih sredstava uspeli da isfinansiraju završetak fabrike vode Makiš 2.

Vesić je rekao i da je direktor Pogrebnih usluga preduzeće doveo dotle da ne bude više na budžetu, baš kao i Ada Ciganlija koja će imati dovoljno svojih prihoda da se samostalno finansira.

Vesić tvrdi i da preduzeće Beogradska tvrđava i Parking servis imaju bitno bolje rezultate, a da je u Gradsku čistoću uveden red.

Na sednici su imenovani direktori i vd direktori ustanova kulture u gradu Beogradu.

Za direktora Pozorišta Atelje 212 na četiri godine imenovan je glumac Branimir Brstina, nakon što je prethodno razrešena vd direktora Ivana Dimić.

Direktor Pozorišta lutaka „Pinokio“ biće dramaturg Igor Bojović, a dužnosti vd direktora razrešen je Vojislav Savić.

Za direktora Pozorišta na Terazijama imenovan je dramaturg Aleksandar Đaja koji je prethodno bio vd direktor, dok je glumica Tamara Vučkocić-Manjlović izabarana za direktora JDP-a, a takođe je bila vd direktora te ustanove.

Glumac Milorad Mandić postavljen je za direktora pozorišta „Boško Buha“ na četiri godine, dok je arheolog Nela Mićović izabrana za direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su prethodno bili vd direktori u navedenim ustanovama.

Odbornici su za direktora Istorijskog arhiva Beograda na četiri godine izabrali prethodnog vd direktora Dragana Gačića, dok je za direktora malog pozorišza „Duško Radović“ imenovan Aleksandar Rodić, umesto Bojana Lazarova koji je na lični zahtev tražio da bude razrešen.

Direktor pozorišta „Puž“ i dalje će biti Branislav Milićević, dok će književnik Dušan Kovačević u naredne četiri godine biti direktor „Zvezdara Teatra“, a glumac Slobodan Ćustić biće direktor BDP-a umesto dosadašnjeg vd direktora Maše Mihailović.

Dosadašnji vd direktor „Bitef teatra“ Miloš Latinović biće u naredne četiri godine direktor te ustanove, dok će Vladimir Mijović biti direktor „Dadova“.

Za direktora Centra za kulturu Lazarevac izabarana je profesor razredne nastave Stela Stanišić koja je bila vd direktor, dok je za direktora Centra za kulturu Mladenovac imenovan Branko Miloradović umesto Jelene Milović.

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica vodiće Nataša Nikolić umesto Milana Nedeljkovića, dok će Kuću legata u naredne četiri godine voditi Filip Brusić Renaud umesto Ane Veljković, koja je bila vd.

Za direktora muzeja „Nikola Tesla“ imenovan je Branimir Jovanović umesto dosadašnjeg vd direktora Vladimira Jelenkovića, za direktora prodajne galerije Beograd na četiri godine imenovan je Mihailo Petković koji je do sada bio vd.Novi vd direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd najduže na jednu godinu biće filmski i TV snimatelj Dragan Marić umesto Olivere Ježine.

Dužnosti je razrešen vd direktora Direkcije FEST-a Dragomir Dimitrijević, a za vd direktora Centra beogradskih festivala na najduže jednu godinu imenovan je politikolog Milan Lazović.

Skupština grada je imenovala i direktore i vd direktore nekoliko Domova zdravlja, dok je za vd direktora KBC „Bežanijska kosa“ na šest meseci imenovana Marija Zdravković umesto Predraga Stevanovića na njegov lični zahtev.

Odbornici su razrešili dužnosti dosadašnjeg vd gradskog Centra za fizičku kulturu Jelenu Ristić-Štefanac, a za vd direktora imenovan je specijalni pedagog Nenad Matić.

Pred odbornicima će se naći više važnih pitanja među kojima su i plan detaljne regulacije za deo obilaznice oko Beograda i osnivanje Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki.

Na današnjoj sednici odbornici će razmatrati izmene Generalnog plana "Beograd 2021.", koje se prvenstveno odnose na izmene tekstualnog dela plana, a kojima se stvaraju dalji uslovi za nastavak razvoja grada.

Izmene će obuhvatiti izmeštanje glavne Železničke stanice, koja će biti smeštena na Prokopu i u Bloku 42, zajedno sa Autobuskom stanicom, a izmenama plana biće ukinuta Studija o zabrani gradnje visokih objekata.Odbornici će raspravljati i o izboru direktora više javnih preduzeća čiji je osnivač grad, a ta rasprava će biti po redovnom, a ne skraćnom postupku.

Beogradski parlament će birati direktore Beogradskog vodovoda i kanalizacije, Infostana, Beograd-puta, Pogrebnih usluga, Beogradskih elektrana, Zelenila, Gradske čistoće, Gradskih pijaca, GSP-a, Parking servisa, Gradskog stambenog, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, Studija B, Urbanističkog zavoda, Ade Ciganlije, Sava centra, Beogradske tvrđave, Hipodroma, Beogradvoda i Javnog osvetljenja.

Jedna od tačaka dnevnog reda je osnivanje Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, kako bi se taj proces učinio transparetnijim i smanjila mogućnost zloupotreba.

Odbornici će raspravljati i o izmenama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika, kojima se predviđa da putnici zatečeni bez karte mogu da nastave putovanje ako odmah plate 2.000 dinara, a ukoliko odbiju da pokažu voznu ispravu ili se voze bez važeće karte, dobiće kaznu od 6.000 dinara.

Na dnevnom redu gradskog parlamenta je i nekoliko planova detaljne regulacije i predloga odluka o izradi planova detaljne regulacije, kao i odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata i o davanju u zakup građevinskog zemljišta za ovu godinu.

Uoči početka sednice ispred Skupštine grada okupila se grupa zakupaca tezgi u Depou koji je izgoreo i koji traže prijem kod nekog od nadležnih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja