SNAŽNE GRMLJAVINE: Beograd (ne) zaštićen od gromova!
Foto: čitalac Kurira

Učestalo nevreme u prestonici

SNAŽNE GRMLJAVINE: Beograd (ne) zaštićen od gromova!

Beograd -
Objekti koji nemaju sopstvenu gromobransku instalaciju najčešće su štićeni upravo gromobranima sa ranim startovanjem kojih je u Beogradu, na zgradama 182, a jedan ovakav gromobran može da štiti više objekata, tj. grupu zgrada koje se nalaze u okolini

BEOGRAD - Snažne grmljavine koje proteklih dana potresaju Beograd mnoge su podsetile na NATO bombardovanje, što prirodno nameće pitanje koliko su objekti u srpskoj prestonici zaštićeni od udara groma, s obzirom na to da u JP Gradsko stambeno, koje brine tek o polovini zgrada u glavnom gradu, o tome nema preciznih podataka.

U tom preduzeću, naime, kažu da oni nisu monopolisti i da se u njihovom sistemu nalazi oko 14.000 zgrada, a izvan su svi poslovni, vojni, privatni i individualni objekti. A odsustvo informisanosti stanara o potrebi postojanja adekvatne zaštite jedan je od, kako kažu, najčešćih problema sa kojima se suočavaju njihovi radnici.

Osnovni zadatak gromobranske instalacije je, kako objašnjavaju, da se predvidi pouzdana zaštita ljudi, životinja, objekata i imovine od razarajućih dejstava atmosferskog pražnjenja.

Podrazumeva se, takođe, da projektovanje i izvođenje moraju obavljati stručna lica sa odgovarajućim licencama.Iako nema potpune zaštite od atmosferskog pražnjenja, stručnom izradom gromobranskih instalacija postiže se veoma visoka efikasnost, kažu u Gradskom stambenom koje je demontažu radioaktivnih gromobrana u celosti završilo 2010. godine. Umesto tih gromobrana postavljeni su uređaji za rano startovanje, kojih je u Beogradu, na zgradama koje oni kontrolišu, 182.

Objekti koji nemaju sopstvenu gromobransku instalaciju najčešće su štićeni upravo gromobranima sa ranim startovanjem, a jedan ovakav gromobran može da štiti više objekata, tj. grupu zgrada koje se nalaze u okolini.

Gromobranska instalacija, objašnjavaju u tom preduzeću, sastoji se od prihvatnog voda, spusnog voda i uzemljivača, a svako oštećenje bilo kog dela gromobranske instalacije može dovesti do toga da instalacija postane neefikasna.

Govoreći o problemima sa kojima su se najčešće suočavali kada su u pitanju gromobranske instalacije, prednjači izostanak informisanosti stanara o potrebi postojanja adekvatne zaštite.Osim toga, korozija i dugotrajna izloženost atmosferskom uticaju, kao i udar groma može da ošteti gromobransku instalaciju, a oštećenja se, kažu, najčešće dešavaju prilikom izvođenja različitih građevinskih radova pre svega na krovnim površinama stambenih objekata.

Kada je reč o kontroli gromobranskih instalacija, u zgradama koje imaju zaključen ugovor o državanju sa JP "Gradsko stambeno" posebne kontrole se obavljaju po zahtevu Skupštine zgrade, a ukoliko postoji potreba za zamenom instalacije ili uređaja, upućuje se i ponuda za izvođenje radova.

Troškove održavanja, kako navode, snose vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade."Za zgrade koje su nama poverile održavanje, ukoliko postoji dovoljno sredstava koja se akumuliraju iz naknade, radovi se izvode nakon dostavljene odluke Skupštine zgrade", kažu u "Gradskom stambenom".

U slučaju kada ta sredstva nisu dovoljna, Skupštini zgrade se dostavlja ponuda, te ukoliko Skupština zgrade donese odluku, zaključuju se odgovarajući ugovori nakon kojih počinju da se izvode radovi, dodaju u ovom preduzeću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track